Најновије вести

Брнабићева захвалила Абеу на уравнотеженом ставу у случају Косова и Метохије

Председница Владе Србије Ана Брнабић борави у тродневној посети Јапану. Премијеру те земље Шинзу Абеу захвалила је на балансираном ставу о питању Косова.

 

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић борави у посети Јапану, поводом крунисања јапанског цара Нарухита. Првог дана посете премијерка Брнабић састала се са премијером Јапана Шинзо Абеом.

Премијер Абе захвалио је још једном на гостопримству које му је указано приликом посете Републици Србији прошле године и истакао да му је Србија остала у најлепшем сећању.

Брнабићева је захвалила премијеру Абеу на уравнотеженом ставу у случају Косова и Метохије.

“Јапан је признао једнострано проглашену независност Косова и Метохије, међутим у два најважнија гласања на међународној сцени која се тичу овог питања, били су уздржани, дакле на страни Србије – гласања за чланство Косова и Метохије у Унеску и Интерполу”, навела је Брнабићева.

Додала је и да је Абе похвалио реформе у Србији. “Замолио ме је да пренесем велике поздраве председнику Републике Србије Александру Вучићу уз констатацију да је Србија најзначајнији партнер Јапана на Западном Балкану”, изјавила је Ана Брнабић.

Председница Владе истакла је да је акценат током састанка био на економској сарадњи две земље, која је значајно боља након посете премијера Абеа Србији.

“У Србији послује неколико значајних јапанских инвеститора, као што су Јапан Тобаццо Интернатионал (ЈТИ) који је одлучио да прошири своју производњу, Тоyо Тирес који је најавио долазак у Инђију што ће бити једино представништво овог јапанског гиганта у Европи, Азаки који треба да запосли 1.700 људи”, подсетила је Брнабићева.

Указала је да ју је Абе упознао са још заинтересованих инвеститора из Јапана у областима прехрамбене индустрије и пољопривреде.

Председница Владе сутра наставља посету Јапану присуством на крунисању јапанског цара Нарухита, коме ће присуствоваће 2.600 гостију из целог света,

Званична церемонија крунисања цара Нарухита биће одржана шест месеци након што је наследио престо од свога оца цара Акихита који је абдицирао у априлу ове године.

Подели на: