петак, 09. јуна 2023. | 04:18
Најновије вести

Дајемо допринос у заштити становништва

Кројачка радња Тексленд у Лепосавићу укључила се у шивење заштитних маски

У оквиру општинског кризног штаба Кројачка радионица Тексленд ангажована је на шивењу заштитних маски, тако да ће их ускоро бити и у апотекама.
Лепосавић, 26. Марта- Нове околности намећу и нове обавезе, па су тако запослени у Тексленду у Лепосавићу, кројачкој радионици, која се иначе бави кројењем и шивењем дечје и конфекције за одрасле, сада примарно бави шивењем заштитних маски. Недостатак маски на тржишту захтевало је проналажење решења на локалном нивоу, како би се што пре обезбедиле маске за здравствене раднике, полицију и сво остало становништво, па су у овај посао укључени и запослени у овој радионици.
– Зауставили смо сав наш редовни посао и петоро запослених кроз краћу обуку усмерили на шивење маски. Почели смо са овим радом пре пар дана и имамо велике поруџине, нарочито за полицију и укључили смо све капацитете да испоштујемо поруџбине, каже власница Зорица Милосављевић.
Тешко је наћи раднике, кројаче који би се укључили у овај посао. Да покрене производњу маски размишља и Културно уметничко друштво ”Копаоник”, које такодје има сопсвену кројачку радионицу и до сада бавили су се шивењем народних ношњи, али сада им треба већи број кројача за шивење маски.” Како би се сачила маска потребно је моделирање, а за само шивење потребно је низ операција и обучени кројач брзо би ушао у посао, али и ми се суочавамо са недостатком радника. Укључили смо се сви породично у овај посао како би на време одрадили све поуџбине”.
Тексленд је савремена кројачка радионица, поседује најмодерније машине и опрему за модну конфекцију, постељину и дечји програм, па су и шивење маски релативно лако савладали, али је , како кажу потребно у овој ситуацији само више руку.
– Какао је настала ова ситуација са Корона вирусом и неопходношћу ношења маски, ми смо одмах кренули са овим послом у минималним количинама и намеравали смо да их поклонимо у хуманитарне сврехе, али околности су нам наметнуле већи посао. Из општинског штаба су нам поверили овај посао и у питању је време да испоштујемо поруџбине, па нам је и потребно још обучених радника, али изгледа да сада на тржишту рада нема кројача који би се укључили у овај посао, каже господја Милосављевић.
Маске се шију од материјала који је од чистог памука и после пар употреба могу да се перу на 90 степени и пеглају и поново су спремне за употребу.
– У нашој радионици је права радна атмосфера, настојимо да испоштујемо уговорени посао и да пре свега наше маске буду на корист нашим градјанима, да се у овој ситуацији заштите од овог опасног вируса. Уз апел свима свима да брину о себи и да се чувају, ми настављамо наш посао јер је ово својеврсна трка са временом и адекватном заштитом. Сви желимо да ова ситуација продје то пре и да се у бољем видимо, а за сада поштујте препоруке и приликом изласка на улуцу носите маске, саветује власница Тексленда, друштвено одговорне фирме која швата обавезе овог времена које живимо. В.Вукојевић

Подели на: