Најновије вести

Дан одлуке у Приштини, опозиција руши Куртија

Представници опозиционих странака у косовској скупштини, укључујући и Српску листу, најавили су у уводним обраћањима да ће подржати предлог Демократског савеза за обарање косовске владе под вођством Аљбина Куртија, формиране пре 50 дана. Курти поручује да влада коју води није имала ни 100 сати да се докаже, додајући да је веома поносан на рад свог кабинета.

 

Шеф посланичке групе Демократског савеза Косова Арбен Гаши изјавио је да је косовски премијер Аљбин Курти одлучио да уништи политичку базу своје владе, оптуживши га да је одустао од политичке одговорности.

Курти: Позадина рушење владе

Аљбин Курти је рекао да је убеђен да “мотор за ово хитно рушење владе нема везе ни са министром ни са повлачењем војника САД него са готовим споразумом о размени територија између Косова и Србије”.

“То је позадина мотора који проузрокује ову журбу на Косову. Овај председнички трговачки договор тражи рушење владе, јер он није изводљив са владом коју предводим. То је завршен посао. Покушао је он да прогласи ванредно стање, зашто га није прогласио? Отишао је Белу кућу да направи договор, зашто га није направио? Док сам ја премијер ове владе ванредно стање неће да буде проглашено и неће бити споразума ни у белој кући нити у зеленој, нити црвеној, за размену територија између Косова и Србије”, рекао је Курти.

Зато, каже Курт, “мотор у позадини свега овога је како да се смени ова влада када се ја склоним, како би се отворило пут увођењу ванредног стања и већ спремног трговачког договора за размену територија”.

“После дугог оклевања у вези са потпуним укидањем таксе на захтев САД, неактивност премијера Аљбина Куртија довела је Косово под америчке економске санкције. У време када нам је потребно највеће јединство у ситуацији у којој се суочавамо са пандемијом, премијер Аљбин Курти одлучио је да раскине коалициони споразум отпустивши министра Агима Вељиуа без консултација са коалиционим партнером”, навео је Гаши два разлога његове странке да затражи изгласавање неповерења влади чији је иначе члан.

Гаши тврди да је Курти у време када се Косово суочава са пандемијом коронавируса изабрао политичку борбу са председником Косова Хашимом Тачијем.

“Председник и премијер су одлучили да се међусобно ратују. Ово примитивно понашање у почетку писмима и бескорисним позивима, касније је ескалирало преко институција”, навео је Гаши.

Шеф посланичке групе покрета Самоопредељење Реџеп Сељими оптужио је ДСК да је позвала на збацивање владе “у циљу постизања споразума Тачи–Вучић”.

Рекао је да ниједна од од оптужби које је изнео посланик ДСК Арбен Гаши не стоји и оптужио са своје стране да су склопили савез са старим савезницима.

“Можете прихватити одбачени Тачијев и Вучићев план, али никада нећете моћи да победите нас или косовске Албанце. Поново ћемо да се сретнемо и суочићемо се са одлукама које доносите. Премијер је и даље на страни интереса грађана, председник наставља савез са вама ради свргавања кључне смернице грађана – Владе Косова”, навео је Сељими.

Заменик председника Демократске партије Косова Мемљи Краснићи рекао је да је седница о изгласавању неповерења влади уследила након што се премијер Аљбин Курти предао, суочен са изазовима који су пред Косовом.

“Дакле, нема другог ишода за владу и премијера који су за тако кратко време угрозили најбитније савезе за Косово, који нису успели да пруже развојни програм очекиван од грађана и створили толико контрадикције за кратко време “, рекао је шеф посланичке групе ДПК.

Потврдио је да ће посланици његове странке да гласају за обарање владе.

Посланик Српске листе Игор Симић најавио је да ће свих 10 посланика те странке да подрже обарање владе, јер је, како је навео показала непоштовање права и обавеза које има према српском народу на Косову.

Шеф посланичке групе Алијансе за будућност Косова Даут Харадинај рекао је да ће гласати за предлог за свргавање Куртијеве владе.

“Од почетка смо знали да ова влада нема дуг мандат, данас преузимамо мандат ове владе”, рекао је Харадинај и додао да замерају влади због укидања таксе без икаквих других мера.

Курти: Тачи ми је нудио споразум о размени територија

Косовски премијер Аљбин Курти рекао је да влада коју води није имала ни 100 сати да се докаже, додајући да је веома поносан на рад свог кабинета.

Курти је у говору на седници рекао да је у 50 дана рада преполовио плате функционера, али не и плате у правосудном систему и уставном суду.

“Желели смо да покажемо шта ценимо и уносимо етику у политику”, навео је Курти и додао да му није жао ни себе ни владе, већ народа.

“Не жалим због ове владе, а још мање због себе, већ због грађана и народа, због онога што раде са овим предлогом о неповерењу. Прво, циљ овог неповерења је да се народ остави без своје владе, без владе за коју је гласао. Друго, остављање народа без реформистичке владе која се несумњиво бори против корупције. И треће, ви желите да оставите народ без ове владе усред ширења пандемије коронавируса, у најважнијој недељи, у електронском управљању које је узорно, и то не само за регион. Будући да је наша влада поставила пример како управљати ширењем коронавируса, овај предлог има за циљ да нашу земљу остави без владе”, рекао је Курти.

Открио је да је косовски председник Хашим Тачи од њега тражио да постигне споразум са Београдом “о размени територија”.

“Рекао ми је да укинем таксу и да заједно одемо у Вашингтон и да се решимо Србије”, пренео је Курти.

“Идеја је била да се укине такса за објављивање споразума. У тим опасним и штетним погодбама, не могу да ме имају за савезника”, рекао је Курти.

Подели на: