Најновије вести

Дефилеа и матурске вечери вероватно неће бити

Средња школа ”Никола Тесла” у Лепосавићу пред уписни рок нове генерације средњошколаца и испарћај матураната

У неуобичајеним околностима завршава се ова школска 2019/20 година и у току су интензивне активности око испраћаја матураната и дочека нове генерације средњошколаца.
Лепосавић, 21. Маја- Приводи се крају ова школска година и након наставе на даљину следе завршна испитавања и оцењивања ученика. Тако је у свим разредима, док матуранте очекује и завршни испит, којим ученици четврте године окончавају средњошколско образовање и спремају се за упис на факултете или са стеченим знањем трећег или четрвртог степена траже запослење. Директор Средње школе ”Никола Тесла” у Лепосавићу Сладјан Радовић, каже да иако у околностима опасности од епидемије, школа је организована да на што безбеднији начин оконча ову школску годину и у мањим групама обезбеди пријем и упис нове генерације свршених основаца, који одаберу ову школу.
– Све чинимо да у року и успешно приведемо крају ову школску годину. Придржавамо се упустава Министарства просвете Републике Србије и контактирамо и друге школе да искористимо позитивна искуства, како би омогућили нашим садашњим и будућим ученицима да обаве све своје активности. Одредјен је и календар активности кога се придржавамо, када је у питању закључивање оцена, зашта су задужени сви наставници и разредне старешине, а омогућено је и поправљање оцена за све оне који нису задовољни постигнутим успехом, каже Радовић.
На првом месту је здравље ученика, наставника и техничког особља, па ће упис нове генерације свршених основаца бити организован у мањим групама уз поштовање свих прописаних мера заштите, држања социјалне дистанце особе од особе и ношења заштитне опреме маски и рукавица.
– Свесни ситуације која нас је задесила и да још увек постоји опасност од вируса и преношења заразе, морамо се понашати одговорно и превентивно деловати. Како смо успешно путем информационих технологија и савремених техничких решења организовали праћење наставе, тако морамо до краја одговорно обавити све активности око испраћаја матураната из наше школе и пријема нове генерације, наглашава Радовић.
Основци у својим школама 17, 18 и 19 јуна полажу српски језик, математику и комбиновани тест и након попуњавања листе жеља према својим афинитетима одлучују се коју ће школу уписати.
Средња школа ”Никола Тесла” у Лепосавићу традиционално годинама образује ученика на смеровима , машинство и обраде метала, електро –техничке струке, гим назија и економска школа.
– Још увек нам није стигао званичан конкурс, али и ове године очекујемо упис на овим смеровима уз мање измене. Уместо у Економоској школи, образовање за економског техничара, како је било до сада, уводи се занимање економско –царински техничар, а измене у називу занимања очекују се и код електро струке, јер се уводи ново занимање , четвртог степена стручности , сервисер термичко- рашладних уредјаја. Највеће интересовање у нашој школи ученици, и то они најбољи, увек су показавилаи за гимназију , природно математичког смера, па очекујемо да ће и овог пролећа бити тако, истиче Радовић, уз напомену да ће упис бити организован у мањим групама, односно по позиву долазиће на упис само по пар ученика у одредјено време.
Највећа новина ипак очекује свршене средњошколце, јер за њих ,ове године, највероватније неће бити свечаног дефилеа улицама и матурске вечери коју сви жељно исчекују, као испит зрелости и велики догадјај, који се памти за цео живот.
-Околности су такве, да тог свечаног дела највероватније, неће бити. У контакту смо са другим школама и донеће се заједничко решење по том питању. Ученици четвртог разреда сада спремају завршни, матурски испит и биће организовано његово полагање у року, како би се испоштовао календар свих активности. Свршеним средњошколцима следи упис на жељене факултете или конкурисање за посао, тако да дипломе морају бити на време спремне, каже Радовић.
Средња школа ”Никола Тесла има дугу традицију образовања ученика, тренутно има око 300 ученика, а како наглашавају у овој школи, надају се да ће понудјени смерови заинтересовати уенике да одаберу њихову школу. В.Вукојевић

Подели на: