Најновије вести

Демократски савез Косова објавио своју понуду

Демократски савез Косова објавио је да у понуди за формирање коалиције са покретом Самоопредељење тражи место председника скупштине, затим пет министарстава и избор његовог кандидата за косовсог председника када Хашиму Тачију истекне мандат.

 

Када кандидат ДСК буде изабран за косовског председника, функцију председника скупштине преузео би неко од званичника Самоопредељења.

Овај распоред управљања у новом сазиву скупштине и владе објавио је данас члан руководства ДСК Авдулах Хоти, додајући да је понуда већ достављена покрету Самоопредељење.

Хоти је навео да траже председника парламента до избора председника Косова, а онда се функција председника скупштине врац́а Самоопредељењу.

Број министарстава остаје на 12, са неколико промена у структури.

“Министарство културе, омладине и спорта придружује се Министарству просвете, науке и технологије. Министарство локалне управе одвојено је од Министарства унутрашњих послова, где је интегрисано на основу споразума постигнутог на претходним састанцима и остаје за мањинске заједнице заједно са Министарством за заједнице и повратак. Коалициони партнери, у складу са уставним одредбама, подржаће за председника Косова, кандидата којег је предложио ДСК”, написао је Хоти на свом Фејсбук налогу.

По предлогу ДСК, до избора косовског председника, Самоопредељење ће имати премијера, првог потпредседника скупштине, другог потпредседника владе и пет министарстава, док ће ДСК имати председника скупштине, другог потпредседника, првог потпредседника владе и пет министара.

Након избора председника, којег буде предложио ДСК, Самоопредељење ће имати премијера, председника скупштине, првог потпредседника скупштине, другог потпредседника владе и пет министарстава, док ће ДСК имати председника као свог предложеног кандидата, као и другог потпредседник Скупштине, првог потпредседника владе и пет министарстава.

Предлог ДСК одговор на понуду покрета Самоопредељење
Данашњи предлог ДСК је одговор на понуду покрета Самоопредељење од пре два дана, у којој је Аљбин Курти Демократском савезу понудио да у будућој косовској влади руководи са шест министарстава и да има право да кандидује особу за будућег председника, када Хашиму Тачију истекне мандат у пролеће 2021 године.

Курти је предложио повећање броја министарстава са 12 на 14., при чему би ДСК имао шест министарстава, Самоопредељење пет, док ће мањине имати три.

Лидери Самоопредељења и ДСК – странака победница на изборима одржаним 6. октобра, дуже од три месеца не могу да се договоре око формирања следеће косовске владе.

Подела функција у новом сазиву централних институција – скупштини и влади највећи је проблем у постизању коалиционог споразума.

Последњи сусрет Курти и Мустафа имали су прошле недеље. Од тада су једни другима упућивали предлоге како би функционисала будућа влада.

Подели на: