Најновије вести

До понедељка све закључано осим прехрамбених продавница, апотека и пумпи

Од вечерас до понедељка у Србији неће радити ништа осим прехрамбеним продавница, апотека и пумпи, објавила је Председница Владе Ана Брнабић.

 

 

Председница Владе је на конференцији за медије објавила да су мере у Србији пооштрене истичући да ће од сутра до понедељка режим рада и живота бити као протеклог викенда.

Од вечерас ће бити затворено све осим прехрамбених продавница, апотека и пумпи.

“Нема полицијског часа, забране кретање, радиће прехрана, апотеке, пумпе, све оно што је ноепходно за колико-толико нормалан живот. Потребно је да додатно успоримо живот у Србији како би видели да бројеви новозаражених стагнирају. Ово је пре свега као подршка нашим здравственим радницима и нашем здравственом сектору”, истакла је Брнабићева.

Додаје да је ово компромисно решење јер ће мере важити пет дана иако је медицински део Кризног штаба тражио да буду најмање 14 дана.

“Да ли ће се оне од понедељка, односно следеће недеље продужити или не зависи поново од свих нас. Апелујем на максималну дисциплину, разумевање ситуације у којој се налази наш здравствени сектор који раде у овако ужасно тешким околностима већ годину дана и да покушамо да помогнемо њима, да заштитмо њих и њихове породице ако већ неки од нас немају разумевања да зашите себе и своје породице”, додала је Брнабићева.

Наводи да је “дуго и жустро разговарано око мера”.

“Покушавамо да нађемо најбољи баланс између три ствари: заштите здравствених радника, заштите радних места и подршке привреди и менталног здравља нације јер је свима нама тешко да живимо у овако ненормалним околностима преко годину дана”, наводи премијерка.

Вртићи раде, нижи основци вероватно од понедељка онлајн

Премијерка је рекла да вртићи настављају да раде, док ће нижи основци вероватно од понедељка бар на недељу дана прећи на онлајн наставу.

Додаје да ће све државне институције, поште, банке, производни погони и капацитети радити до понедељка.

“Разговори са привредницима”

Брнабићева напомиње да ће се Влада трудити да ради на повећању капацитета за тестирање, али и повећању тестирања на границама како би се и ту повећала и појачала контрола.

“Оно што је такође важно је да ћемо ми и данас током дана, неке састанке смо заказали касно синоћ, разговарати са онима који су у привреди погођени мерама, додатни разговори са угоститељима али и људима који су се у недељу окупили пред Скупштином, музичарима, фотографима, који изузетно трпе због мера неопходних да се заштитило здравље”, додала је председница Владе.

Наводи да је јуче имала два састанка са председником Александром Вучићем око мера и утицаја на привреду, људе, пре свега младе који, каже, највше трпе и осећају да им пролази младост у ковид режиму.

Додаје да је касно синоћ разговарала и са Вучићем и министром финансија Синишом Малим око додатних мера подршке угоститељима, музичарима, власницима биоскопима.

“Не могу ништа да обећам осим да ћемо се заиста трудити да свима њима колико год је могуће помогнемо њима да преживе све ово и на крају крајева да изађемо из овога као победници. Очекујемо да у наредним недељама масовна вакцинација крене да даје резултате, да ови бројеви крену да стагнирају и да можемо некако да изађемо из свега овога. Наравно нећемо моћи да прогласимо победу док читава земљина кугла не стекне колективни имунитет”, додаје Брнабићева.

Апел упућем грађанима да се вакцинишу

Апелује да се грађани вакцинишу јер је то, каже, једини пут да се изађе из овога.

“Задовољна сам како протиче вакцинација у Србији, имамо сваки дан између 10 и 12 хиљада новопријављених за вакцинацију, али и има оних који се не пријављују, па смо од суботе кренули да отварамо пунктове за оне који се нису пријавили, то доста добро иде. Замолила сам Вучића да поново искористи свој утицај и замоли партнере из Кине да нам раније пошаљу додатне количине вакцине јер је додатни контигнет од 500.000 вакцина требао да дође почетком априла, али да покушамо да дође до краја марта да би се овај тренд вакцинације наставио”, навела је председница Владе.

Подсећа да смо јуче добили око 16.380 вакцина Фајзера, што је Србији, каже, ни за један дан. У понедељак ће, додаје, стићи контигент од 60.000 Фајзера, до краја недеље и “спутњик”.

“Имамо још Астра Зенеке која је фантастична, али због негативне кампање људи размишљају да ли да се вакцинишу. Она брзо ствара антитела, баш зато је друга доза за 12 недеља. Људи да верују АЛИМС, уверени смо потпуно у безбедност те вакцине, СЗО такође, молим људе да немају дилеме и да се вакцнишу, у овом тренутку свака је вакцина боља него да останете незаштићени”, нагласила је председница Владе.

Подели на: