Најновије вести

Држава брине о својим грађанима

КБЦ Приштина- Грачаница организован у складу са препорукама Министарства здравља Србије

 

Централни део КиМ, односно Клиничко-болнички центар Приштина-Грачаница обишао је заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић. Он је са директором ове здравствене институције др Братиславом Лазићем разговарао о опремљености и техничким капацитетима, али и изазовима са којима би се здравствени систем у покрајини могао суочити услед пандемије коронавируса.
Јовић је у Грачаници поручио да је један од најважнијих задатака Владе Републике Србије брига, не само о својим грађанима, већ и о својим институцијама на Косову и Метохији.
-Ситуација у којој се тренутно налазимо изазов је за читаво човечанство, тако да не може ни нас да мимоиђе. У наредним данима, и у датим околностима, потрудићемо се да као влада, заједно са нашим здравственим и другим институцијама на КиМ, на прави начин покушамо да одговоримо овом изазову. Институције на КиМ годинама раде у отежаним околностима када је реч о снабдевању лековима и неопходном опремом, зато је у датим околностима за њих додатни изазов и задатак да пруже максималан квалитет услуга нашим грађанима, рекао је Јовић и додао да је управо то и разлог његове посете јер, како је рекао, они су ти који предлажу мере, а представници власти су ти који ће покушати да у највећој могућој мери изађу у сусрет њиховим захтевима на корист грађана.
Директор КБЦ Приштина-Грачаница др Братислав Лазић поручује да су се као и све остале здравствене институције у систему Републике Србије на Косову и Метохији, правовремено организовали у складу са препорукама добијеним од Министарства здравља Србије.
-Мере се састоје у томе да су формирани мобилни тимови који ће на терену, у случају да дође до појаве инфекције коронавирусом, вршити прегледе пацијената и тријажу у складу са принципима који се примењују у ситуацијама епидемије и пандемије. Опремили смо задовољавајући број изолационих јединица у којима би случајеви који су тежи могли бити смештени и где ће се примењивати њихово лечење, рекао је др Лазић.
Осврћући се на мере које је Приштина почела да спроводи на административним прелазима ка централној Србији, Лазић је изразио очекивање да неће бити проблема када је реч о деловању здравствених радника и здравственог система.
-Надам се да ће се размишљати рационално. Очекујем да не буде додатних проблема, поред ових које годинама имамо. Очекујем и да ће једна висока здравствена и хумана свест људи превагнути и да ћемо моћи да функционишемо адекватно и примерено овој тешкој ситуацији за све нас, поручио је др Лазић.

М.Ч.

Подели на: