понедељак, 20. фебруара 2023. | 18:16
Најновије вести

Државна церемонија у Орашцу; Брнабићева: Србија и у тешким временима постаје све јача

Централна државна свечаност поводом Дана државности одржана је у Орашцу. У том месту је донета одлука о подизању устанка против Турака, а за вожда је изабран Карађорђе Петровић. Премијерка Ана Брнабић и председница РС Жељка Цвијановић присуствовале су церемонији.

 

 

Србија слави Дан државности. Тим поводом, председник Александар Вучић уручио је одликовања заслужним појединцима и институцијама и поручио да је Сретење велики дан за Србију, дан када се рађала модерна српска држава.

У меморијалном комплексу у Орашцу одржана је церемонија обележавања Дана државности Србије.

Венац на споменик вође Првог устанка, Ђорђа Петровића Карађорђа, положиле су премијерка Србије Ана Брнабић и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, која је грађанима и председнику Србије Александру Вучићу честитала Дан државности.

Премијерка Ана Брнабић поручила је на свечаности у Орашцу да Србија и у овим тешким временима постаје све јача и све боље место за живот.

“Наши преци били би поносни како се бори својим ресурсима и знањем”, истакла је премијерка Брнабић.

Поручила је да Сретење данас обележавамо у свету какав нисмо могли да замислимо пре годину дана, у свету суоченом са највећом кризом од Другог светског рата, у коме се због пандемије све преко ноћи променило и да пролазимо кроз незабележене изазове.

Инспирисана сретењским духом, Србија је постала предводник у свету, сопственим снагама најбоље организована у борби против ковида, и помаже у региону, поручила је Брнабићева.

Дух сретењске Србије води нас и инспирише и данас, рекла је Брнабићева. “Србија је модерна и јака држава која вреднује своју историју и традицију и брине о грађанима, националним интересима и економији”, каже она.

“Наша дужност је да чувамо оно што нас окупља и што су претходне генерације оставиле, да свако наредно окупљање буде знак нашег јединства и заједништва”, рекла је председница РС Жељка Цвијановић на церемонији.

Поручила је да је данашња Србија доказ да су све препреке у прошлости успешно савладане и да је Србија довољно јака и одлучна да се ухвати укоштац са оним изазовима које носи будућност.

Помен Карађорђу и устаницима служио је владика шумадијски Јован са свештенством.

Свечана академија у Крагујевцу
Свечано је данас и у Крагујевцу, граду у којем је 15. фебруара 1835. године донет први устав, познат као сретењски. Оно што је започео Карађорђе – подизањем Првог српског устанка – довршио је Кнез Милош, доношењем највишег правног акта једне државе.

У старој скупштини, одржана је свечана академија.

“Сретење нас обавезује да никада не дозволимо да наш народ пати под јармом било какве тираније”, поручила је министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић, уз поруку да сви заједно имамо обавезу да негујемо слободу и демократију као темеље наше државе.

У 14 сати у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу, венац на саркофаг вожда Карађорђа, у име Владе Србије, положиће министарка Дарија Кисић Тепавчевић.

Поводом Дана државности, изасланик и генерални секретар председника Републике Сузана Пауновић положила је венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.

Подели на: