Епидемија успорила решавање проблема

У Лапљем Селу и Преоцу поново проблем са смрдљивом реком

 

Знам да је пројекат за решење постојећег проблема са реком у завршној фази израде. Потпуно разумемо проблеме грађана и сами смо свесни да је проблем велики али решење је близу, каже Милш Аритоновић, директор Одељења инспекције

Са првим сунчаним и топлим данима становници Лапљег Села и Преоца поново муку муче са несносним смрадом из реке Грачанке.
-Проблем траје годинама. Од тренутка када је, бар такве информације имамо, почела да се пушта отпадна вода из неке фабрике у Ајвалији. Реком протиче кречно бела вода, за коју знамо да је пуна хемикалија и отрова, и одатле долази смрад због кога не можемо не само да седимо напољу, не можемо ни прозор да отворимо, рекли су нам незадовољни мештани Лапљег Села поред чијих кућа река протиче.
Проблем са смрадом од пре годину дана имају сви у поменутим селима, не само они који живе поред реке. Непријатни мириси се све више шире и људи су забринути за своје здравље. Да поменемо и да су бунари у непосредној близини реке постали неупотребљиви још пре неколико година због загађења.
Докле се стигло са решавањем овог проблема питали смо у Општини Грачаница, односно директора Одељења инспекције Милоша Аритоновића.
-Од почетка смо укључени у проблем и пратимо шта се дешава, мада није наша директна надлежност, односно наше одељење се не бави проблемом реке. Знам да је пројекат за решење постојећег проблема у Лапљем Селу и Преоцу у завршној фази израде. Потпуно разумемо проблеме грађана и сами смо свесни да је проблем велики али решење је близу, и молим их да се још мало стрпе, казао је Аритоновић и додао да је епидемија коронавируса зауставила радове на решавању овог проблема.
Подсетимо, отпадне воде из Ајвалије пуштају се у реку Грачанку и проблем је што је Ајвалија на територији општине Приштина. Локална самоуправа у Грачаници не може да делује на територији друге општине, иако градоначелник Приштине Шпенд Ахмети зна за проблем и има разумевања. Обе општине су у проблему зато што су потребна велика средстава за изградњу преко потребне фабирике за пречишћавање воде.
-Проблем са реком траје неколико година и сваке године је све већи број људи који се жали. Надали смо се помоћи Министарства за заштиту животне средине, разговарали са градоначелником Приштине, и сви су они свесни да проблем не потиче из саме Грачанице. Урађено је испитивање воде из реке и потврђено је да она садржи тешке метале. Одељење инспекције у сарадњи са другим одељењима општине Грачаница интензивно ради на томе да се проблем реши. То значи да ће канализација и отпадне воде из Ајвалије, Грачанице, Лапљег Села и Преоца да се скупљају у посебне цеви, односно извућиће се из реке, каже Аритоновић и додаје да се нада да ће се епидемиолошка ситуација повољно одвијати и да ће брзо почети конкретно решавање овог проблема.  М.Ч.

 

Подели на: