недеља, 01. августа 2021. | 09:23

Епидемиолошка ситуација под контролом у највећем делу Србије

Министар здравља Златибор Лончар је рекао на конференцији за новинаре да је оболело 557 здравствених радника, што је 11,43 одсто од укупног бора заражених, а 360 је у болницама. Ситуација је под контролом, осим Ниша и Пожаревца, али ово не треба да нас завара и опусти, истакао је Лончар. Поручио је грађанима да издрже и да не губе дух.

 

Према последњим подацима, битку против коронавируса изгубило је још 5 особа, па се укупан број преминулих попео на 99.

О боловањима и шетњи родитеља са бебама
Министар Лончар изјавио је да се сва боловања, која су отворена пре ванредног стања, настављају и свакоме ко је до тада био на боловању биће омогућено да остане и даље.

“Став је да се сва боловања, пре увођења ванредног стања, настављају. Нећемо правити разлику и сваком, ко је био до тада на боловању, ми ћемо омогућити да настави даље”, рекао је Лончар.

На питање да ли ће и у којим терминима родитељи са бебама моћи да изађу у шетњу, ако буде продужен полицијски час, Лончар је рекао да ће се за то питање наћи најбоље решење.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да је у Србији у последња 24 сата код још 408 особа регистрован коронавирус. Тестирано је 2.880 особа.

Хоспитализовано је 3.245 пацијената, а на респиратору је тренутно 128 пацијената.

Лончар је истакао да је у последњих 24 сата пет пацијената “скинуто” са респиратора, због побољшања здравственог стања.

До данас у 15 сати у Србији тестирано укупно 26.278 људи. Преминула су два мушкарца и три жене, просечне старости 69 година.

Златибор Лончар каже да је епидемиолошка ситуација у Србији под контролом, осим у Нишу и Пожаревцу, али да не сме да нас завара, јер се може преокренути за дан, како на боље, тако и на горе.

Лончар је указао да данашњи резултати нису лоши и да је охрабрујуће што је мање пацијената на респиратору што је, каже, изузетно битно.

“Ситуација је под добром контролом, осим Ниша и Пожаревца, а Београд је на нивоу на којем је био и до сада”, истакао је Лончар.

Шетње пензионера вероватно после Ускрса
Лончар је рекао да ће вероватно одмах после Ускрса бити дозвољено старијима од 65 година да излазе током полицијског часа.

Замисао је да они могу да изађу испред својих кућа, на 300 до 400 метара како би прошетали на пола сата али да то буде контката са било ким другим.

“То би било у времену када остали не могу да излазе, односно за време поцлијског часа, како не би случајно дошли у контакт са неким. То је наша радна верзија о којој ћемо још разговарати”, рекао је Лончар.

Нагласио је да садашње стање не треба да опусти и завара и да, како ће даље изгледати ситуација и бројеви, једино зависи од тога како се будемо понашали

Према његовим речима, све ово може да иде на боље или на горе у зависности од тога да ли будемо поштовали мере које нам препоручује струка.

Министар Лончар је рекао да у Пожаревцу има 19 позитивних особа на коронавирус, што како каже, не значи да их за сат или два неће бити и више.

Медицински радници и службе се у тим новим жариштима, као што су Пожаревац или Ћуприја, припремају за више заражених.

Апеловао је на грађане ових места да буду посебно опрезни, јер је у тим местима повећана концентрација вируса и могу лакше да се заразе и оболе.

Када је у питању ситуација у Нишу, каже да је већ одређен тим који предузима све мере које су неопходне да би се ситиуација ставила под контролу.

“Надам се да ћемо успети али само уз помоћ грађана”, истакао је још једном Лончар.

Заражено 557 здравствених радника
Говорећи о домовима за старе, Лончар је рекао да је позитивно 243 корисника на коронавирус и 32 запослена.

Уредба проширена на све особе са сметњама у развоју
Уредба о слободном изласку деце са аутизмом биће проширена на све особе са сметњама у развоју, без обзира на године, речено је на конференцији за новинаре.

Неће бити временског ограничења у трајању шетње нити у које доба дана се одвија.

Са таквом особом моћи ће да буде само један пратилац, уз обавезно придржавање свих мера предострозности.

Министар здравља је рекао да ће у домовима за старе убудуће смене запослених бити на 15 дана.

Када је реч о здравственим радницима, од укупно 4.862 позитивних случајева њих 557 су здравствени радници, рекао је Лончар, што чини 11,43 одсто укупног броја заражених.

Тренутно је 360 здравствених радника хоспитализовано.

Лончар је рекао да је на “Торлаку” лабораторијски потврђено да је 165 људи излечено од ковида, пошто имају два негативна теста на корона вирус.

Укупно 25 пацијената више није на респиратору, додао је Лончар.

У специјалној болници за психијатриске болести “Горња Топоница” било је 52 пацијената са знацима респираторне инфекције, од чега су два пацијента позитивна.

Од 58 запослених који су тестирани шесторо је позитивно у тој установи.

Лончар је рекао да ће одговарати свако за кога се утврди одговорност да није поштовао прописане мере.

Министар Лончар каже да је за укидање мера важно да број новооболелих почне да пада, да пада две недеље, и да падне испод пет процената.

“Да број новооболелих крене да пада, да две недеље тај број опада и да падне испод пет одсто, да бисмо могли да кажемо да имамо резултат”, рекао је Лончар.

Министар Лончар изјавио је да није реално да се вакцина против новог корона вируса направи пре следеће године.

Како се пружају информације о оболелима
Директор Инфективне клинике Горан Стевановић рекао је да у случају оболелих на интензивној нези породицу информишу лекари.

На питање зашто породице заражених који су у болницама не могу да добију информације о њиховом стању, Стевановић је рекао да пацијенти који су хоспитализовани, а у општем су добром стању, могу сами да комуницирају мобилним телефоном.

“Сваки дан им се саопштава њихово здравствено стање, које могу да комуницирају породици, која не мора да зове лекаре”, рекао је Стевановић.

Када је реч о тешко оболелим пацијентима на интензивном одељењу, постоје термини за давање телефонских информација.

Стевановић моли чланове породице хоспитализованих пацијената да се међусовно усагласе и да само једна особа зове да би се добила информација.

Подели на: