Најновије вести

ЕУ упозорава Куртија због подривања процеса дијалога

У Европској унији оцењују да последње изјаве косовског премијера Аљбина Куртија о принципама вођења дијаога са Београдом, “подривају овај процес” и додају би Курти због оваквих изјава могао да сноси искључиву одговорност за “недостатак напретка”, али и могући “неуспех” дијалога Београда и Приштине.

 

 

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти изјавио је јуче да би дијалог са Београдом требало да се заснива на четири принципа од којих је као први навео признање независности тзв. Косова, а затим и одбацио разговор о Заједници српских општина.

Међу осталим принципима Курти је навео и да Београд треба да призна наводне злочине на Косову.

“ЕУ је увек позивала стране да се уздрже од акција и изјава које су штетне за атмосферу потребну за успешно напредак у дијалогу и нормализацију односа”, саопштено је Тањугу из Европске службе за спољне посове.

Дипломатски извори Тањуга у Бриселу додају да ЕУ овим жели Аљбину Куртију да стави до знања да се ставља “у седиште пажње” и да би на крају могао бити окривљен “и од ЕУ и од САД” због својих ствова који могу да пролонгирају процес нормализације односа са Београдом.

“То би могло даље да има озбиљне пследице по Косово”, наводе извори у Бриселу.

У Бриселу додају да су ЕУ и САД сада “врло добро координисане и синхронизобване” када је реч о процесу нормализације односа и да Куртију “неће бити лако да се извуче” уколико одлучи да подрива дијалог Беогрда и Приштине.

Подели на: