Најновије вести

ЕУ забринута због последица одлуке косовске централне банке, тражи од Приштине дужи период транзиције

Европска унија је саопштила да је забринута због последица које би уредба косовске централне банке о укидању динара и платног промета са Србијом могла имати на свакодневни живот косовских Срба и других заједница широм покрајине.

 

 

Европска унија (ЕУ) апелује на Приштину да обезбеди довољно дуг период транзиције и да пронађе решење за ово питање путем преговора у оквиру дијалога који координира Брисел.

У саопштењу у коме се наводи да је ЕУ обавештена о уредби косовске централне банке, која данас треба да ступи на снагу, напомиње да ће уредба утицати и на финансијску подршку коју косовски Срби добијају из Србије.

“ЕУ је забринута због последица које би ова одлука могла да има на свакодневни живот косовских Срба и других заједница широм Косова због одсуства претходних консултација, посебно због њеног утицаја на школе и болнице, с обзиром на очигледно одсуство алтернатива у овом тренутку”, наглашава се у саопштењу.

Додаје се да кратак прелазни период за примену уредбе, у комбинацији са недостатком информација и практичних решења за све погођене заједнице, ризикује да озбиљно закомпликује њихове животе.

Подели на: