среда, 08. фебруара 2023. | 04:05
Најновије вести

ЕУ званично потврдила: Лајчак преузима дужност одмах

Савет Европе званично потврдио именовање Мирослава Лајчака за специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана.

 

Задаци новог специјалног представника ЕУ биц́е да се постигне свеобухватна нормализација односа између Србије и Косова, побољшају добросуседски односи и допринесе помирењу међу партнерима на Западном Балкану, помогне да се превазиђе наслеђе прошлости и допринесе доследности и ефикасности деловања ЕУ на Западном Балкану”, стоји у издатом саопштењу из седишта ЕУ.

У саопштењу се потврђује да ће Лајчак одмах преузети своје дужности, са почетним мандатом од 12 месеци.

Наводи се такође да тренутно девет специјалних представника ЕУ подржава рад високог представника Уније за спољну политику и безбедносну политику Жозепа Борела.

“Задаци новог специјалног представника ЕУ биц́е да постигну свеобухватну нормализацију односа између Србије и Косова, побољшају добросуседске односе и помирење међу партнерима на Западном Балкану, помогну да се превазиђе наслеђе прошлости и допринесе доследности и ефикасности деловања ЕУ на Западном Балкану”, стоји у издатом саопштењу из седишта ЕУ.

У саопштењу се потврђује да ће Лајчак одмах преузети своје дужности, са почетним мандатом од 12 месеци.

Наводи се такође да тренутно девет специјалних представника ЕУ подржава рад високог представника Уније за спољну политику и безбедносну политику Жозефа Бореља (Јоспех Борелл).

Именовање Лајчака је 27. марта потврђено такозваном писаном процедуром, која се у последњим недељама врло често користи за доношење одлука на нивоу ЕУ, због изолације у којој се налази Стари континент и немогућности да представници држава чланица буду физички присутни састанцима.

Његово именовање је предложио високи ЕУ представник за заједничку спољну политику и безбедност Жозеп Борел. Лајчак има богато искуство у региону. Он је био словачки амбасадор у Србији и Црној Гори, потом је именован за европског изасланика за референдум о црногорској независности те је био на функцији високог међународног представника у Босни и Херцеговини. Говори течно босански, српски и хрватски језик.

Подели на: