Најновије вести

Фон Крамон: Прогреса у дијалогу неће бити пре избора у Србији

Известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон сматра да ће до напретка у дијалогу Београда и Приштине доћи у првој половини следеће године, а тај напредак, односно очекивања да ће ствари, како каже, по том питању бити лакше, везује за изборе у Србији.

 

 

При томе Виола Фон Крамон поручује да је против бојкота предстојећих избора у Србији.

“Требају нам снаге које ће бити конструктивне и које ће на сто изнети политичку алтернативу. Бојкот није добра идеја”, поручила је Фон Крамон, која у Београду учествује на Београдском безбедносном форуму, а јутрос је разговарала са новинарима на радном доручку у организацији Европски Западни Балкан.

Фон Крамон сматра и да безбедносна ситуација на Косову није лоша и наглашава да је потребно, појачати имплементацију владавине права, како она дефинисе недавне акције косовске полиције, не само на северу, већ на целој територији Косова и да то је неопходно урадити пре избора.

“Увек можемо дебатовати о томе, али генерално увек сам за борбу против криминала, против корупције. Све земље треба да појачају полицијске снаге у борби против криминала и корупције, не само Косово и то не само на северу, већ на целој територији Косова”, казала је Фон Крамон за Тањуг.

Када је реч о дијалога Београда и Приштине Фон Крамон каже да он зависи од обе стране које воде дијалог, али и од председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

“Надам се да ће до финалног договора доћи ускоро јер ова ситуација кочи евроинтеграције обе земље”, казала је Фон Крамон.

Наводећи да се не очекује да дође до прогреса у дијалогу пре избора у Србији, Фон Крамон скреће пажњу и на предстојеће изборе у Француској које, како каже, треба сачекати и како би се видело да ли ће доћи до визне либерализације за Косово.

Говорећи о Извештају Европске комисије о напретку Србије на путу евроинтеграција, Фон Крамон је новинарима пренела да је Извештај веома добар, али да је она против отварања кластера или поглавља у овом тренутку.

Виола Фон Крамон која је иначе европосланица из реда Зелених данас иде и у Лозницу где ће разговарати са мештанима и експертима за заштиту животне средине о недоумицама у вези компаније Рио Тинто и експлоатације литијума у лозничком крају.

Како каже, тамо ће разговарати са људима како би дошла до још информација у вези целе ситуације.

“Још ми је рано да кажем да ли подржавам то или не, данас ћу ићи тамо да разговарам са људима и добијем још информација од експерата. Нажалост, мислим да у вези свега тога нема довољно транспарентности”, каже.

Фон Крамон додаје да су људи уплашени од потенцијалне могућности урушавања животне средине, али да се са друге стране ипак мора експлоатисати литијум.

“То се не мора дешавати у Србији, али ако је Србија заинтересована да буде један од добављача, фер је сагледати и ту опцију. Нисам за или против тога, али подржаћу људе на терену који су уплашени од тог процеса”, казала је Фон Крамон.

Како је данас саопштено из Странке слободе и правде Виола вон Крамон је са представницима ове странке одржала састанак о актуелној политичкој ситуацији у Србији.

Подели на: