Најновије вести

Графити УЧК на сеоској школи у Гојбуљи

Оно што се протеклих дана догађа српским становницима села Гојбуља у општини Вучитрн јесте најогољенији покушај присилног исељавања, јер поред свих вапаја за помоћ, албански екстремисти су трећи пут у неколико дана спровели организовану акцију застрашивања исписујући поново графите УЧК на сеоској школи.

 

Да подсетимо, група екстремиста је најпре 27. априла покушала да обије цркву и лупала о црквено звоно у Гојбуљи, затим је 29. априла поломила прозоре на школи и исписала графите УЧК, који су у међувремену прекречени, да би синоћ вандализам био поновљен.

Сви апели становника Гојбуље полицији да их заштити од групе екстеремиста остали су без ефикасног одговора, што још једном потврђује да Србима јужно од Ибра безбедност и живот без страха нису гарантовани.

Позивамо наше сународнике у Гојбуљи да остану мирни и да не наседају на провокације, а представнике међународних мисија да предузму најодлучније мере како би се дивљање екстремиста зауставило, јер надлежни органи привремених институција у Приштини то очито или нису спремни или нису способни да учине.

Серија инцидената у Гојбуљи показује да је Косово и Метохија, након две деценије декларативног рада Приштине и међународне заједнице на стварању мултиетничког друштва, и даље тамна мрља на мапи Европе и зона у којој некажњено бујају шовинизам и насиље.

Подели на: