уторак, 21. фебруара 2023. | 07:39
Најновије вести

Гренел: Без напретка нема америчких инвестиција

Компаније, посебно америчке, које су жељне да послују на Косову и у Србији, очекују предвидљивост и стабилност, истиче специјални изасланик америчког председника Ричард Гренел  и поручује да, у супротном, оне неће даље инвестирати на том простору.

 

“То је веома једноставно закључити”, рекао је Гренел за Тањуг после састанка са пословном заједницом, у петак у Београду, а уочи сутрашњих разговора у Берлину о успостављању железничког саобраћаја између Београда и Приштине.

На питање које су компаније имале представнике на састанку у петак у Београду, Гренел каже да је то била мешавина америчких и српских предузећа, која су, истиче, “осетила последице недостатка напретка у овим питањима”.

“Предузећа – поготово америчке компаније, које су жељне да успоставе пословање на Косову и Србији – желе предвидљивост и стабилност. У супротном, неће даље инвестирати у региону. То је веома једноставно закључити”, истакао је Гренел у писаном одговору за Тањуг.

На питање са каквим утисцима је окончао посету и састанке у Београду, и да ли је задовољан, Гренел каже:

“Ценим искреност председника Вучића, као и председника Тачија и свих партијских лидера на Косову. Осећам да су схватили хитност ситуације. Разумели су ‘мали прозор’ који им је отворио председник Трамп. Веома сам задовољан оним што сам чуо од лидера у Београду и у Приштини до сада”.

Додао је да воли да посећује Београд, јер у њему, како је истакао, “може да се осети енергија младих људи, који вас окружују”.

Амерички дипломата, изасланик Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине, иначе инсистира на томе да је његова мисија искључиво “економске природе”.

Две стране, објаснио је, треба да се фокусирају на економију, нова радна места и просперитет, као пут ка нормализацији односа.

На њему је да приближи њихове позиције, а “на странама – да одлуче”.

Уколико обе стране не буду селе и постигле договор, САД ће се повући, рекао је у Београду.

Кад је реч о америчким компанијама у Србији, међу највећим тренутно су “Филип Морис”, “Кока-Кола”, “Мајкрософт”, “Бол пекиџинг”, “Купер Тајерс” и, можда највећи, “НЦР корпорација”.

НЦР је прошле године на Новом Београду започео изградњу кампуса, највећег те компаније у Европи, вредног око 90 милиона долара, чији завршетак је планиран за идућу годину.

Подели на: