Најновије вести

Гренел тражи да Приштина повуче таксу, али има захтев и за Београд

Специјални изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел је након састанка са Аљбином Куртијем поручио да Приштина треба да повуче таксу од 100 одсто на робу из централне Србије, као и да Београд треба да прекине кампању у лобирању против независности Косова.

 

Ричард Гренел је изјавио да су вишемесечни преговори о формирању следеће косовске владе нешто са чим су суочени и Велика Британија и Немачка, додајући да је председника покрета Самоопредељење Аљбина Куртија охрабрио да у преговорима о влади поштује правила.

Након састанка са Аљбином Куртијем, Гренел је говорио и о дијалогу Београда и Приштине, и истакао да не постоји рок за постизање споразума две стране.

“Изузетно је важно да, ако хоћемо да напредујемо у економском развоју, да се такса од 100 одсто укине. То је нешто што треба уклонити у исто време као и кампања Србије у лобирању против независности Косова”, рекао је Гренел.

Обе ствари, каже, морају да се догоде како би се послови развијали и како би се креирала нова радна места за младе.

“Тако да ћу ову поруку пренети и у Београду и хоћу да нас видим како се крећемо напред и помажемо младим људим и породицама да дођу до боље плаћених послова”, рекао је Гренел.

Раније је изјавио да не постоји рок за постизање споразума две стране, додајући да са председником Трампом покушавају да пронађу начине да утичу на економски развој.

Указао је на “просперитет у Америци” наводећи да добијају нове индустрије док је фокус на радним местима и економији. Америчке фирме желе да дођу и на Косово, поручује Гренел.

“Како младима да пружимо посао и наду. Оно што сам чуо од америчких предузећа је да она желе да дођу овде, али мисле да постоји сукоб. Без обзира на то да ли то људе плаши или не. Оно што покушавам је да овде доведем пословање и не бринем се за политичке ратове. Реалност је да чак и владе широм света имају тешке дискусије о формирању владе”, рекао је Гренел пред сусрет са Куртијем.

Ричард Гренел састао се у среду увече са косовским председником Хашимом Тачијем. Затражио је од Приштине да укине таксе од 100 одсто на робу из Србије како би се направио помак у дијалогу.

Подели на: