понедељак, 28. новембра 2022. | 18:54
Најновије вести

Харадинај: Драги Аљбине, не укидај таксу Србији

Бивши премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, од свог наследника, Аљбина Куртија, тражи да не укине сто одсто увећане таксе на производе из централне Србије и БиХ док, како каже, Србија не призна косовску независност.

 

У писму објављеном на Фејсбуку, у којем Харадинај Куртија ословљава са “драги Аљбине”, најпре изражава дивљење према жртви коју је актуелни премијер поднео заједно са народом Косова, затим констатује да се можда и не слажу о многим дневно-политичким питањима, да би га потом, како наводи, лично молио да не укида таксе Србији.

“Аљбине, не дозволите да Србија освоји тржиште од преко 400 милиона евра , држави која те је тукла и мучила, држави која је у Русији куповала оружје новцем Косова. Немојте камуфлирати ову суверену одлуку нејасним изразима као што је ‘реципроцитет'”, написао је Харадинај и додао:

“Не укидајте порез Аљбине. Не одустајте због неких привремених поена које можете добити од међународне заједнице. Пријатељ који је прави пријатељ воли вас уз помоћ и похвале, али и критике. Ако нисмо способни за себе, ни наш пријатељ нас неће волети”.

Позвао је Куртија да преиспита одлуку и поручио му да, како је навео, против Србије треба да буду заједно, без обзира на досадашња и будућа међусобна неслагања, а све до “узајамног признавања”.

Поводом Харадинајевог писма реаговао је посланик Покрета Самоопредељења Димаљ Баша, који је навео да је бивши премијер од Куртија тражио да не укида таксе Београду, да га је подсетио на питање либерализације виза, државним резервама и илегалним именовањима у ПТК, Царини и тајној служби.

У ироничном тону, Баша је такође на свом фејсбук профилу констатовао:

“Не знам да ли га је питао за 83 заменика министара у његовој влади, али постоји могућност да лобира и за њих”.

Храдинајева влада је имала 83 заменика министара, док нова Куртијева има 33.

Подели на: