Најновије вести

Ховенијер инсистира на одлагању примене уредбе о забрани употребе динара

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер поновио је захтев Аљбину Куртију да одложи спровођење одлуке централне банке о евру као јединој валути и забрани употребе динара у платном промету и као средству плаћања.

 

 

Након састанка са Куртијем, упитан да ли америчка влада може да предузме акцију против Приштине, ако не одговори на овај захтев, Ховенијер је рекао да се “нада да ће им Влада бити партнер”, додајући да ће, ако се деси супротно, ова ствар “имати утицај на квалитет њиховог партнерства“.

Ховенијер је, како преносе медији у Приштини, рекао да иако Сједињене Државе поздрављају одлуку владе да поштује устав, верују да би требало да постоји период едукације за нову регулативу.

Није говорио о реакцији владе на његов поновљени захтев, додајући да ће то препустити званичницима владе да о томе они говоре.

Почетком овог месеца ступила је на снагу уредна централне банке о евру као јединој валути, којом се искључује даље коришћење динара. Влада је тим поводом предложила прелазни период у спровођењу уредбе за грађане који користе динаре, како би могли да се прилагоде.

Упркос том предлогу владе, полиција је током викенда код Пећи запленила четири милиона динара у возилу Поште Србије, намењених за исплату пензија и другиг социјалних давања.

Подели на: