Најновије вести

Изречена најтежа казна за ратне злочине на Косову, Србин осуђен на 22 године затвора

Основни суд у Призрену, одељење за тешка кривична дела, осудило је данас Дарка Тасића из Мале Круше на 22 године затвора због ратног злочина.

 

Адвокат Дејан А. Васић изјавио је за Косово Онлајн да је од почетка поступка постојала сенка стравичног масакра који се догодио у Малој Круши.
„Веће локалних судија је подлегло притиску јавности и изрекло казну која до сада није забележена у послератној судској пракси Косова. Казна је одређена изнад законског максимума, на шта ћемо Апелационом суду у Приштини жалбом указати“, додао је Васић.
Васић је навео да је став одбране од почетка био да су сведоци о догађају опречно сведочили и да постоји оправдана бојазан основаности сумњи Специјалног тужилаштва.
Ово је последња оптужница коју је подигао Еулекс за ратни злочин и први предмет на коме су радиле локалне косовске судије и тужиоци.
Након суђења возило Косовске корективне службе у којем је био осуђени Србин напала је група окупљених Албанаца, махом становника села Мала Круша.
Интервенисала је полиција и припадници Косовске корективне службе који су на тај начин спречили линч.
Основни суд у Призрену прогласио је Тасића кривим по тачкама оптужнице због скрнављења тела неидентификованих особа, њиховог спаљивања и бацања у реку Бели Дрим.
Догађаји у Малој Круши десили су се између 15. и 26. марта 1999. године, а Тасић је проглашен кривим и да је као члан резервног састава полиције био саучесник и да је заједно са другим особама са другим непознатим особама учествовао у, пљачки, илегалном и намерном паљењу кућа што није било оправдано војним дејствима.
Током процеса Тасић се бранио ћутањем.
Према кривичном закону Косова максимална предвиђена казна за ратни злочин је 15 година затвора.
Дарко Тасић је родом из Мале Круше из које је са својом породицом протеран и живот су наставили у Шапцу, а ухапшен је 22. новембра 2017. године на прелазу Брњак код Зубиног Потока.

Подели на: