Најновије вести

Још 396 новозаражених, преминуло 11 особа

У последња 24 сата у Србији је регистровано 396 новозаражених вирусом корона, а преминуло је још 11 особа, саопштио је данас покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

 

У последња 24 сата тестирани су узорци 7.955 особа.
На респиратору је 187 особа.
У Србији је од почетка епидемије регистровано 20.894 случаја ковида 19, а укупно је тестиран 550.091 грађанин.
У последња 24 сата преминуло је 11 особа, а укупно 472 пацијента.
Хоспитализовано је 4.735 пацијената.
Пелемиш: Дошло до померања, сад умиру и 30-годишњаци
Инфектиолог, члан Кризног Штаба Мијомир Пелемиш потврдио је данас да је дошло до померања старосне границе код умрлих и да сада од последица короне умиру и млађи, чак и са 30 година.
“Умиру и млађи и наглашавао сам то и у периоду за нама. Дошло је до померања, умиру млађи, чак и са 30 година”, рекао је Пелемиш на прес конференцији Кризног штаба.
Он је рекао да, као што се наглашавало од почетка пандемије, сви могу да се заразе, и деца, жене и мушкарци, и они који су здрави и они који имају хроничне болести.
Пелемиш је нагласио да нико није отпоран на овај вирус, само је ток и ишод болести другачији у односу на старосну доб заражених и њихово опште здравствено стање.
Пелемиш: Ако не могу да се обезбеде услови – нема испита
Инфектолог Мијомир Пелемиш изјавио је данас да се испити на факултетима не смеју спроводити уколико нису испуњени сви епидемиолошки услови које је наложио републички Кризни штаб, а то су обавезно ношење маски, дистанца и ограничен број људи у просторији.
Пелемиш је то рекао на констатацију новинара да су се поједини студенти жалили да се на испитима не поштују епидемилошке мере, пре свега држање дистанце.
“Ако таквих услова нема, испити се не могу одржавати”, нагласио је Пелемиш.
Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић указао је да је на управи факултета и њених радних организација да активно спрводе све епидемиолошке мере како се велики број људи не би заразио на једном месту.
“Апсолутно је неприхватљиво да се настава на факултету, односно у овом тренутку испити, одвијају, уколико је то тачно, без маски студената и професора”, рекао је Гојковић.
На питање да ли би деца у вртићима требала да носе маске, Пелемиш је одговорио да маске морају да носе сви, па тако и деца, али да за њих треба наћи одговарајуће маске, јер су хируршке за њихов узраст непрактичне и непријатне.
“Приметио сам да све више грађана ситуацију швата озбиљно и све више носе маске, оне, заиста, много вреде, и ако овако наставимо мислим да имамо добре шансе да контролишемо болест”, закључио је Пелемиш.
Пелемиш: Рукавице пожељне, посебно у куповини
Ношење рукавица није обавезно, али је пожељно ако се иде у продавнице и додирује више предмета, рекао је данас пофесор Мијомир Пелемиш на прес конференцији Кризног штаба владе.
Он је објаснио да поред маски није згорег носити и рукавице, посебно ако се иде у куповину.
Пелемиш истиче да су прање и дезинфекција руку и недодиривање носа и очију оно што спречава улазак вируса у наш организам.
Пелемиш апелује да се мисли на лекаре
Члан Кризног штаба инфектолог др Мијомир Пелемиш изразио је данас захвалност свим здравственим радницима на напорима које улажу у лечењу пацијената.
“Да издрже, ако им нешто ово значи”, рекао је некадашњи дикректор Инфективне клинике др Пелемиш.
Подсетио је да лекари и медицинске сестре немају предах од почетка епидемије.
“Они улажу тако велике и надљудске напоре да бисмо победили ову болест, односно ставили је под контролу”, рекао је .
Захвалио је и медијима на помоћи, рекавши да тиме што обавештавају грађане о ситуацији олакшавају посао и лекарима.
Гојковић: Очекујем укључење приватних лабораторија у тестирање
Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић очекује да ће један део приватних лабораторија имати капацитет да испуне услове за тестирање на коронавирус и да ће моћи да буду укључене у систем.
На питање да ли је нека од приватних лабораторија, која је затражила дозволу за тестирање на ковид, испунила услове и почела тестирање, Гојковић је на прес конференцији Кризног штаба подсетио да постоје јасни правилници Министарства здравља о степену опремљености лабораторија и потребним стандардима за ПЦР испитивање инфективног материјала.
“Због тога што је у ПЦР тестирању ковид 19 инфекције материјал изразито инфективан, постоје правилници везани за просторију, обученост кадра, а морамо да мислимо и на одвајање медицинског отпада, да не би дошли у ситуацију да дође до контаминације унутар и изван лабораторије”, објаснио је Гојковић.
Што се тиче серолошких лабораторијских анализа, каже, оне не захтевају тако велики и значајан потенцијал у људству и инфраструктури.
“Ради се на томе и мислим да ће се један део приватних лабораторија укључити на основу категоризације Министарства здравља”, додао је Гојковић.
Од сутра резултати теста путем апликације
Сутра поподне биће активирана апликација, путем које ће сви грађани који су тестирани на вирус корона добити резултате тог теста, најавио је данас члан Кризног штаба др Зоран Гојковић.
Гојковић је на конференцији за медије истакао да ће се на тај начин убрзати добијање резултата тестова.
На питање новинара зашто су поједини грађани на резултате тестова који су рађени 6, 7. и 8. јула чекали и до десет дана, Гојковић је објаснио да је због превеликог броја тестираних у једном тренутку дошло до застоја у систему.
“Ми смо више пута рекли зашто је било застоја у раду појединих лабораторија, а то је због великог броја тестираних пацијената који је у једном тренутку загушио систем. Мислим да смо са данашњим даном успели да надокнадимо све оне тестове који раније нису били обрађени и да ћемо од сада тестове обрађивати у најкраћем року, односно, од 24 до 48 сати”, рекао је Гојковић.
Истакао је су Влада Србије и Канцеларија за ИТ израдили апликацију путем које ће тестирани брже добити одговор да ли је њихов налаз позитиван или негативан.
На питање зашто се подаци о броју заражених и преминулих не објављују по градовима, Гојковић је указао да локалне самоуправе на свакодневним конференцијама за медије о подацима које им достављају заводи за јавно здравље обавештавају јавност.

Подели на: