Најновије вести

Још један новооболели од коронавируса у српским срединама на КиМ

У српским срединама на КиМ данас је регистрован још један случај позитиван на коронавирус, саопштио је на епидемиолог др Александар Антонијевић из Завода за јавно здравље у Косовској Митровици.

 

Особа позитивна на коронавирус је из Зубиног Потока и од проглашења епидемије до данас у српским срединама на КиМ регистровано је укупно 45 оболелих, од тога две особе су преминуле. Највише оболелих је из Косовске Митровице – 23, затим следи Звечан – 11, Зубин Поток и Лепосавић по пет и једна особа из Грачанице.
– Након месец и по дана од увођења ванредног стања због вируса корона и брзе реакције кризног штаба и као и свих релевантних установа могу да кажем да је епидемиолошка ситуација на простору Аутомне покрајине Косово и Метохија за сада под контролом. Од почетка узорковања лица са сумњом на Ковид – 19 узорковано је укупно 378 брисева а јутрос је у референтну лабораторију послато 24 узорка од којих је 21 из Косовскомитровачког округа и три из Гњиланског округа – казао је др Антонијевић.
Према његовим речима лица са тежом клиничком сликом су упућују у терцијарне усанове у Ниш, Београд и Краујевац, осам лица са умереном клиничком сликом налази се на инфективном одељењу Клиничко -болничког центра Косовска Митровица, 24 лица са лакшом клиничком сликом смештена су Студентском центру Косовска Митровица и једно лице на Сајму.
Нагласио је да је координација Кризног штаба са здравственим установама одлична и да се правовремено предузимају сви кораци сви кораци за спречавање ширења инфекције ковид 19.
Др Антонијевић још једном је апеловао на све грађане да ово преостало време до краја епидемије буду у својим кућама и домовима да се придржавају свих оних препорука скоје је струка наложила,
– Морамо сви да издржимо, сви они у домовима и ми који смо на својим радним задацима који трају и по 24 часа – рако је Антонијевић. Каже да на КиМ улазимо у пету недељу од почетка епидемије. Узорковање у српским срединама на КиМ се врши од 12. марта а 20. марта је забележен први пацијент позитиван на Ковид – 19.
О томе докле ће трајати појачане мере карантина и изолације на свереу КиМ каже да “од нас самих зависи колико ће ово трајати, колико будемо поштовали правила толико ће и мере трајати “.
С.К.

Подели на: