Најновије вести

Како и зашто нестају заштићени сведоци

Шумски инспектор Назми Рустеми, чије је тело пронађено пре месец дана код језера Бадовац у близини Приштине, најновија је жртва међу заштићеним сведоцима за злочине ОВК, пишу тамошњи медији а сведочи супруга жртве. Упућени подсећају на десетине убијених сведока у време суђења у Хашком трибуналу и сумњају да се осумњичени злочинци враћају старом обрасцу.

 

На списку оних који би могли да сведоче о злочинима тзв. ОВК све је мање живих. На њему је био и Назми Рустеми, тврди супруга убијеног инспектора из Приштине.

Наводи да је три месеца пре него што је пронађено његово тело дао исказ специјализованом тужилаштву за злочине тзв. ОВК. Случај проверава и Београд.

“Ми имамо неке индиције да је он могуће био у илегалном затвору односно логору као заробљеник Албанац у време сукоба на КиМ, дакле у затвору ОВК и да је ту био присутан и видео однос према другим затвореницима, убиства, мучења”, каже Милован Дрецун председник Радне групе за расветљавање злочина на КиМ.

Да заштита не вреди ван зидова суднице, рекао је још на почетку процеса против Рамуша Харадинаја један од заштићених сведока у том случају. Тринаест их је убијено или нестало, а далеко више одбило да сведочи.

Један од главних команданата ОВК је тако ослобођен оптужби због недостатка доказа. А доказе је пођеданко тешко прикупити и данас, објашњавају упућени.

“Он је шумарски техничар, обилазио је терен, замислите човека који сам хода по руралним подручјима. Он је био на одстрелу. Мислим да су овом случају кокретно подбациле службе које се баве заштитом сведока”, сматра адвокат Горан Петронијевић.

Албанци лако до спискова сведока

Дрецун указује да због тога сада многи потенцијални сведоци Албанци српским надлежним органима исказују бојазан за безбедност ако сведоче или чак, додаје, траже наш програм заштите.

Иако у Међународном кривичном суду за бившу Југославију међу запосленима готово да није било Албанаца, успевали су да дођу до спискова сведока, наводи адвокат Горан Петронијевић.

До информација сада долазе још лакше у Специјалном суду за злочине ОВК чије је седиште у Хагу, али је оснивач Приштина.

“Суштина је у томе да велики број њихових чиновника, преводилаца горе ради и врло је тешко сачувати тајну и идентите сведока. Уосталом, то је њихов модел рада, они пронађу ко су сведоци, застрашују их, убијају и на тај начин онемогућавају доказивање против њих”, објашњава Петронијевић.

Докази за прве оптужнице прикупљени су након саслушања 250 људи, преносе приштински медији. Београд их чека годинама, али страхује да се неће процесуирати за злочине над Србима, већ за оне које је ОВК починила над албанским становништвом.

Подели на: