Најновије вести

Кон: здравствени систем је на ивици пропасти

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је за РТС да је медицински део Кризног штаба имао јасан став да би све требало да буде затворено најмање 14 дана да би се заиста спустио ниво активности вируса, али је додао да постоји економски дикатат. Упозорава да је здравствени систем на ивици пропасти и да га једино поштовање мера може сачувати.

 

 

Предраг Кон је, гостујући у Јутарњем програму, рекао да су мере продужене, уз неке корекције које су извршене, јер је за само дан стигло 85 врло јасних притужби и молби за изузеће.

Разговор Бранка Веселиновића са Предрагом Коном
На констатацију да се чини да медицински део Кирзног штаба стално попушта, Кон је рекао да тако изгледа али да је имплементација таквих мера изузетно тешка, готово немогућа.

“Ви или ћете да прихватите тако нешто, или ћете отићи. Нема између”, рекао је Кон.

Каже да се у таквим околностима тражи оно што је епидемиолозима важно, а то је да се спроводе мере које ће спречити да се вирус преноси.

Наводи да су мере ипак пооштрене, и да је сада могуће у затвореном простору да буде девет квадратних метара по особи, да треба да постоји ковид редар, и да буду обавезне маске и појачане инспекције.

Најважнија заштита од преноса
Међутим, Кон истиче да је најважније од свега да људи знају да се на тај начин штите од преноса.

“Опет бих јасно упозорио, аман људи, молим вас схватите да је здравствени систем на ивици пропасти и да једино на тај начин може да се сачува, ако се поштују мере”, упозорио је.

Како је рекао, људи у црвеним зонама су заћутали, и више немају речи.

“Ако их до сада нису чули и разумели, и ако имате догађаје који потпуно игноришу чињеницу да се они налазе у катастрофалној ситуацији, онда човек више не зна шта би рекао. То пада на нас који смо у прилици да говоримо, нажалост у име свих лекара на борбеним линијама. Ми исто губимо речи”, истакао је Кон.

Додаје: “Ако се не промени тај однос према томе, онда једноставно следеће што може да буде је одустајање”.

На питање о протестима и непримереним догађајима током викенда, Кон је рекао да је реч о људима који не разумеју и који су заплашени и који се уз музику и певање осећају боље.

“Не могу једноставно ни на кога да имам неки гнев, то су људи који мисле потпуно погрешно, да одустајање од вакцинације води ка некој слободи. Толико нису у праву”, каже Кон.

Вакцинација једини излаз
Додаје да би они требало да разумеју ситуацију у којој је вакцинација једини могући излаз.

“Не постоји алтернатива. Алтернатива подразумева дуготрајно одржавање оваквог процеса и мрцварење”, рекао је и додао: “Они јако дубоко греше и ништа друго не могу да кажем јер они то раде из убеђења”.

Поставио је питање шта се нуди као алтернатива.

“Они нуде да тога нема. Слободу без размишљања о вирусу. Нуде неистину”, истиче Кон.

На коментаре да постоје они који су заражени после вакцинације Кон је упитао: “И шта је то? Неки аргумент?”.

Истиче да постоји објашњење зашто се то дешава и да постоје јасни показатељи да особе са једном дозом вакцине имају већ 85 одсто мање хоспитализација, 97 одсто мање ако су примили две дозе.

“Говорим о томе да су ти подаци свуда у свету истражени и врло јасно доказани. Ако неко неће да их види, онда се сви ми налазимо у проблему због тог неког”, упозорава епидемиолог.

Нема потребе проверавати антитела
На питање да ли треба проверавати антитела, Кон је навео да се то ради кроз клиничка испитивања и на узорцима, управо да људи то не би радили.

“Ако кажете неком да може да провери, он ће хтети. Ја кажем да нема потребе јер је иста ситуација. Шта ће се десити ако немаш антитела? Ми ћемо рећи опет да то не значи да немаш заштиту. То је нешто што је постало мода”, рекао је Кон.

Сматра да би прво требало да утичемо на себе да постане јасно да заиста јесмо у ситуацији да ћемо изађи из овога уколико се настави вакцинисање.

“Излаз је масовна имунизација. Прво треба да се вакцинише бар пола становништва. Ми смо сада на неких 850.000 потпуно вакциниасних. Јако смо далеко”, рекао је Кон.

Колико ће још трајати епидемија
Истиче да, пошто је вирус високо активан, треба да се понашамо онако како смо већ научени и да обновимо сећања која смо потиснули.

Поручује да морамо да нађемо начин да издржимо још неколико месеци, јер очигледно не можемо да иамо тотални локдаун.

“Кад је већ тако, онда максимално да се поштују мере које су происане, да се обезбеди да се вирус не преноси да би се смањила његова активност”, рекао је Кон.

На питање колико ће још све да траје, Кон је навео да то зависи од брзине спровођења вакцинације, али и од природног тока епидемије која је ипак показала да у летњим месецима, иако смо имали негативна искуства, имамо нижу активност вируса него на јесен и зиму.

Подели на: