уторак, 22. јуна 2021. | 12:43

Косовска влада: Новчана помоћ за незапослене

Косовска влада недавно је усвојила хитан фискални пакет ради економског оснаживања грађана и привредника услед пандемије коронавируса.

 

Једном од мера налаже се исплата месечне помоћи у износу од 130 евра грађанима који живе у лошим социјалним условима, а који су пријављени као незапослени и нису корисници ниједног месечног дохотка из буџета Косова.

У обавештењу, косовска влада је прецизирала начин за регистрацију незапослених особа, а зарад добијања помоћи која ће се исплаћивати за април, мај и јун у максималном износу до 3 милиона евра.

Рок за подношење пријаве је 15. мај.

Захтев за регистрацију може да се поднесе онлине путем, на сајту Агенције за запошљавање, имејлом или физички.

У случају подношења захтева онлине путем – веб страница Агенције за Запошљавање ускоро ће бити доступна свим подносиоцима захтева (тражиоцима посла) који размишљају о коришћењу услуга путем Интернета, наводи се у обавештењу владе.

Захтев се може поднети и путем мејла – слањем испуњеног обрасца који може да се преузме на сајту www.апрк.рксгов.нет , код Руководиоца Канцеларије за Запошљавање у општини, или путем имејла руководиоцу ове Канцеларије.

Уколико постоји проблем са обрасцем, неопходно је послати следеће податке на горе наведену имејл адресу: ИД број, име, име родитеља, презиме, датум рођења, место рођења, пребивалиште, пол, националност, брачни статус, број мобилног телефона (обавезно), имејл, адреса, радни статус, образовање, професију, подаци о возачкој дозволи, радно искуство, инвалидитет.

Пријава се може извршити и физички – у Канцеларији за запошљавање у општини, за оне грађане који имају проблем да се пријаве на други начин.

У том случају након уручења пријаве у физичком облику у Канцеларији или на рецепцији, она се након попуњавања шаље назад, наводи се у обавештењу

Поручују да обрасци и подаци који се шаљу и имејлом и физички морају бити јасни и потпуни, док ће у супротном пријава бити непотпуна.

„Тражиоци посла током регистрације према једној од горе поменуте три методе не морају да физички захтевају доказ о регистрацији/уверењу у овом тренутку од Канцеларије за запошљавање, након што ваши подаци докажу да сте регистровани као незапослени биће директно упућени надлежним институцијама које одобравају право на плаћање“.

Са друге стране, они који су већ били пријављени и који се налазе у бази података Канцеларији за запошљавање, не морају то да чине поново, додаје се у обавештењу.

Наводе да ће Министарство финансија и трансфера саставити захтев за спровођење ове мере косовске владе о чему ће пријављени бити накнадно обавештени.

Рок за подношење пријаве је 15. мај.

Подели на: