Најновије вести

Краснићи изведен пред судију у Хагу, следећи Тачи

Један од чланова Главног штаба и портпарол ОВК Јакуп Краснићи изведен је пред судију за претходни поступак Специјализованих већа Косова ради упознавања са оптужницом која га терети за низ ратних злочина на Косову и Метохији и изјашњавања о кривици.

 

Краснићи: Нисам крив, оптужница је увреда за мене и мој народ
Јакуп Краснићи изјаснио се да није крив за оптужбе које му се стављају на терет.

Нисам крив, оптужница је увреда и за мене и за мој народ, рекао је један од некадашњих команданата и портпарол ОВК након што му је представљена оптужница.

Краснићи тврди да није крив за бројне ратне злочине и злочине против човечности ОВК у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године.

“Ово је све велика неправда за мене. Ја се осећам невино и није ми јасно зашто сам овамо доведен”, рекао је Краснићи приликом изјашњавања о кривици.

Хоти тражи зрелост политичких представника у Приштини
Косовски премијер Авдулах Хоти каже да централне институције у Приштини треба пошаљу поруку зрелости за сарадњу са међународним партнерима, а локалне политичаре позвао на удруживање због изазова пред којим се налазе након што је прошле недеље потврђена оптужница за ратне злочине против четворице вођа бивше ОВК – Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија.
Краснићи се појавио у судници без заштитне маске, а пред званични почетак рочишта судија Николас Гију дозволио је судском фотографу да слика оптуженог.

Рочишту присуствују и специјализовани тужилац Џек Смит са својим помоћницима, док Краснићијева бранитељка у рочишту учествује путем видео-везе са Куала Лумпуром, јер није могла да дође у Хаг због ситуације са ковидом 19.

Након што му оптужница буде прочитана, судија Николас Гију ће позвати Краснићија да се изјасни о кривици по оптужбама за које се терети.

Може одмах да се изјасни о кривици или у року од 30 дана, на новом рочишту.

Краснићи је један од четворице оптужених за ратне злочине и злочине против човечности ОВК у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године, поред Хашима Тачија, Кадрија Весељија и Реџепа Сељимија, који ће се пред судом појавити касније данас, у уторак и среду на посебним рочиштима.

И он се као и остала тројица терети и по командној и по индивидуалној кривичној одговорности за злочине које је ОВК почининила на Косову и Метохији и северу Албаније.

Подели на: