Најновије вести

Кривични поступак против седморо Срба у Осојану, Гораждевцу и Видању

Из Тужилаштва у Пећи потврдили су да је у току истрага против седморице Срба, због сумње, како наводе, да су повезани са структурама Владе Србије, односно њеним Привременим органима у српским селима Гораждевац, Осојане и Видање на КиМ.

 

 

Под истрагом су особе српске националности које је полиција затекла у просторијама Привремених органа за општине Пећ, Исток и Клина, током акције 3. фебруара. Приштинске власти та тела Владе Србије сматрају нелегалним структурама.

Након полицијског претреса, по налогу тужилаштва у Пећи, објекти наведених привремених органа у Гораждевцу код Пећи, Осојану код Истока и Видању код Клине су затворени.

Портпарол тужилаштва у Пећи Шкодран Никћи, рекао је приштинским медијима да се након акције, против осумњичених воде истраге.

“У акцији седам особа је спроведено у полицију, где су саслушани као сумњива лица и по овлашћењу тужиоца против њих су покренути кривични поступци. Тренутно полиција, на захтев тужилаштва, спроводи истрагу и прикупља друге доказе”, рекао је Никћи.

Пренео је да је током акције, поред пописа претресаних канцеларија, одузета и бројна документација.

“Одузета је компјутерска опрема, телефони и бројни документи са натписима и печатима српске државе, који су одлуком тужиоца одузети, а обезбеђивала их је косовска полиција на лицу места“, рекао је Никћи.

Пре акције у региону Пећи, затворене су канцеларије ПО општина Гора, Сува Река, Ораховац и Призрен.

Пре две године полиција је у Штрпцу затворила просторије и из њих запленила документацију Привременог органа истоимене општине.

Акције полиције у региону Пећи и на Гори пратили су косовски министар полиције Ђељаљ Свећља, као и министар администрације локалне самоуправе Ељберт Краснићи.

Подели на: