Најновије вести

Кризни штаб: Излазимо из ове ситуације, мере ће се укидати постепено

Епидемиолог др Предраг Кон рекао је на конференцији за новинаре Кризног штаба о ситуацији у вези са коронавирусом да бројеви показују да излазимо из ове ситуације. Наводи да ће се мере поступно укидати, и да ће пандемија бити одјављена оног момента када то учини Светска здравствена организација. Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић напомиње да ће резултати у наредних десет дана бити онакви како се будемо понашали данас.

 

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић рекао је да је у Србији до 15 часова регистровано 7.276 оболелих од ковида 19. Од последњег извештаја 162 особе су позитивне на коронавирус. На респиратору се налази 96 пацијената. Тестиране су до сада укупно 51.324 особе које су испуњавале критеријум дефиниције случаја. У последња 24 сата преминуло је пет особа, четири мушког и једна женског пола. Укупан број излечених је 1.063.

На Инфективној клиници лече се 62 пацијента, у старом делу КЦ Ниш 153, а у новој згради КЦ Ниш 299 пацијената. У КЦ Војводине смештено је 75 пацијената, а у КЦ Крагујевац 96. У КБЦ “Др Драгиша Мишовић” налази се 226 пацијената, на Клиници за пулмологију КЦС 81, у КБЦ Земун 308, а у КБЦ Звездара 320 инфицираних.

У Општој болници у Панчеву налази се 129 особа, а у Општој болници у Лесковцу 132. На Институту “Бањица” је 200 особа које се лече од ковида 19, а у Војној болници “Карабурма” 62 пацијента.

У привременој болници на Београдском сајму је 305 особа, у хали Чаир и хотелу Центротурист укупно 74 особе, у Дому студената Медицинског факултета у Нишу 209, а у Дому ученика 131 оболели. У хали 1 Новосадског сајма је 116 људи, у Средњој медицинској школи “Два хероја” у Новом Пазару 42, а на Инфективном оделењу новопазарске Опште болнице смештено је пет пацијената.

У привременој болници Хала спортова у Крушевцу смештено је 45 особа, у Плавој хали у Чачку 18, у Специјалној болници “Јунаковић” код Апатина налази се 45 особа, у Институту “Селтерс” 66, у Бањи Ковиљачи 57, Специјалној болници “Меркур” у Врњачкој бањи 47, а у Инситуту у Нишкој Бањи 174 особе.

Према Гојковићевим речима, ситуација у Војводини је задовољавајућа већ седам дана.

“Имамо константан пад броја оболелих и изразито повећање оних који су прележали ковид 19. Из КЦВ је 131 пацијент отпуштен на болничко лечење и 75 њих лежи на инфективном одељењу. Тренд је последица мера које су спроведене, активног учешћа у лечењу и то нам даје мотив да у таквом темпу наставимо и даље. Ово су резултати који су од пре десет дана. Какви ће бити за десет дана зависи од тога како се понашамо данас”, нагласио је Гојковић.

Епидемија прелази на јужну хемисферу
Епидемиолог др Предраг Кон рекао је да резултати показују да излазимо из ове ситуације.

“Ексцеси који су били могући, све су мање могући. И ако се догоде, тешко да ће до те мере утицати да подигну потенцијал вируса да изазива оно што је до сада изазивао. По шватањима неких тек смо на почетку пандемије, а ми сада причамо о епидемији у Србији. Епидемија се на глобалном нивоу тек захуктава, јер прелази на јужну хемисферу, јер је тамо здравствени систем мање развијен, и очекује се да ће тамо направити озбиљне проблеме. То се већ види у неким земљама”, истакао је Кон.

Повратак вируса на северну хемисферу је, указује, артикулисан и од стране СЗО и од стране неких председника тих држава.

“Морамо да сачувамо и капацитете и способност брзог реаговања, али и да поступно смањујемо мере да задржимо будност. Морам да кажем да као што смо на самом старту ушли правовремено у строге мере, тако правовремено свешћу излазимо из затворености и улазимо у нормалан живот. То ће трајати и неће одједном да се пресече”, указао је Кон.

Објашњава да се сада завршава седма недеља.

“Рекли смо да ће то трајати до десет недеља, а продужиће се још две. Излазимо из епидемијског јављања ове болест, а кад дођемо до десете недеље биће евентуално само појединачних откривања болести. Проценат позитивности је око шест посто, кад оде испод пет, може да се размишља о укидању мера. Ми нисмо укидали мере, једино је уведено да старији од 65 могу да се крећу после 18 и отворене су неке занатске радње”, казао је Кон.

Полако се враћа здравствени систем на примарну заштиту
То је, наводи, могуће очекивати после првомајских празника, а ситуација је све боља и боља јер то јасно показују бројеви.

“Једино да почне импорт, и зато је неопходно пре него што се отворе границе направити стратегију како ћемо се даље штитити. Сама пандемија ће се одјавити тек онда кад је одјави Светска здравствена организација. Проглашена епидемија ће бити на стању, са свим мерама, као што су дистанцирање, забрана рада и школа и биоскопа и позоришта и све оно што значи проглашење епидемије од посебног значаја. То ће заиста бити велика промена коју ја видим за две до три недеље”, напоменуо је Кон.

Зоран Гојковић каже да домови здравља имају јасне инструкције од почетка епидемије.

“Полако враћамо здравствени систем на примарну заштиту. Због ситуације морали смо да преусмеримо на опште болнице и велике клиничке центре. Сви домови здравља морају да имају посебне просторије за пацијенте који имају акутне респираторне синдроме и тимове за преглед тих пацијената. Они имају за то личну заштиту и могуће је да су се у појединим домовима здравља направиле гужве, а на директорима је да направе услове да се грађани што мање задржавају на једном месту”, рекао је Гојковић.

Сви су, додаје, обучени да узму брис.

“Свима који дођу у дом здравља мора се пружити услуга, и не могу да се враћају пацијенти. Најосетљивија популација су болесници који имају малигну болест. Зато смо апеловали да долазе у контакт са што мање људи у свом окружењу јер морају да приме хемотерапију, а то ни у једном тренутку није стало. Људи који раде на Институту за онкологију не могу да буду опремљени опремом која је у ковид амбулантама, јер то није сврсишодно. Не зато што их нема, него зато што се то медицински не ради. Зато су здравствени радници најосетљивији. На онкологији до сада је укупно било шездесет четворо заражених здравствених радника, а на данашњи дан их има 12”, нагласио је Гојковић.

Више нема жаришта
Предраг Кон наводи да је највећи проценат заражених био око Ниша, у Јагодини, Ћуприји, Параћину, Прокупљу, али да више нигде немамо жариште.

“У већини Србије је испод десет одсто. Војводина се види да се гаси. У целој Србији је око шест одсто. Не видимо где би то могло да се покрене поново. Отварање граница и саобраћаја је нешто што је врло озбиљно и међународно. Говори се и о имунолошким пасошима. Зато говорим да је најбоље остати у својој земљи овог лета. Али треба да размишљамо и о свима онима који долазе у нашу земљу, какве ћемо мере предузимати”, изјавио је Кон.

Наводи да тамо где је ушао вирус откривени су углавном асимптоматски здравствени радници, а било је, додаје и оних са озбиљном сликом.

“То се дешавало и на Инфективној клиници. Постоји четири нивоа опреме. Комисија за заштиту и спречавање болничких инфекција је направила програм за то. Није иста заштита као када имате приступ прегледу пацијента и оних који долазе у контакт са позитивним пацијентима. Када постоји могућност за избацивање секрета, тада се користе маске Н-95, скафандери, наочаре и капа, али само у ситуацијама када се врши интубација или нека интервенција. Заражавање у епидемијској ситуацији је исто као код грипа. Опрема се годинама није користила, такве навике се наслеђују. Сад ће доћи до промене”, казао је Кон.

Здравствени радници ће морати да буду обазривији
Зоран Гојковић додаје да ће здравствени радници морати да буду пуно обазривији у третману и лечењу пацијената.

“Ми смо молили грађане да нам помогну да бисмо ми њима помогли. Опасно је да се скривају симптоми и да одете код лекара. Сви здравствени радници који су имали индикацију су тестирани по приоритету и не видимо да је било ко скрајнут у томе”, нагласио је Гојковић.

Имунолог др Срђа Јанковић каже да вакцина може да буде направљена у наредном временском периоду, али да би била потпуно делотворна и безбедна, потребно је више времена.

“Сви бисмо волели да дамо допринос, видеће се колико је реално да је ми правимо, мислим да ћемо пре да је набављамо. Не саветујем ослањање на надања у вакцину пре него што истекне годину и по дана или чак две године”, навео је Јанковић.

Предраг Кон наводи да сматра да забрана кретања током првомајских празника треба да и даље буде на снази, иако, додаје, говори у своје име.

“Јер је то последњи тренутак када може све да се поквари. Што се тиче Ђурђевдана, мислим да ту не треба ништа додатно радити”, закључио је Кон.

Подели на: