среда, 22. фебруара 2023. | 17:19
Најновије вести

Кубуровић: Нестајање сведока злочина на КИМ – понављање историје

Не изненађује чињеница да потенцијални сведоци ратних злочина над Србима на Косову и Мехохији нестају и данас, каже министарка правде Нела Кубуровић. Сматра да постоји бојазан да се понови “историја”, као и току рада Хашког трибунала, када су нестајали кључни сведоци у поступцима против косовских Албанаца.

 

Не изненађује чињеница да потенцијални сведоци и данас, скоро 30 година касније, када се само отшкрине питање могућег процесуирања овековечених ратних злочинаца који су починили најстрашнија дела против човецности над српским и неалбанским становништвом на територији КиМ током деведесетих”, рекла је Кубуровићева Т а н ј у г у.

Она је подсетила да су током рада Хашког трибунала нестајали кључни сведоци у случајевима против косовских Албанаца и да малтене нико сем Срба није осуђен пред тим судом. Кубуровићева је навела да “сви страхујемо да ће се историја само поновити”.

Она јер истакла да ће, уколико Специјално тужилаштво у Хагу подигне оптужнице, српски надлежни органи предузети све неопходне мере заштите потенцијалних сведока из Србије.

Међутим, указала је да, с обзиром да до сада није подигнута ниједна оптужница, не могу да се процењују конкретне мере и активности.

Када је у питању сарадња са Специјализованим већима и тужилаштвом у Хагу за злочине ОВК, Кубуровић је напоменула да су то приштински органи, а да је размена свих података са приштинским органима могућа да се одвија искључиво у складу са договореним механизмом – преко Еулекса или канцеларија Делегације Европске уније.

Подели на: