Најновије вести

Курти: Нестале особе приоритет у дијалогу са Београдом

Косовски премијер Аљбин Курти поновио је да ће тема несталих особа бити приоритет његове владе у разговорима са Београдом.

 

 

Курти је нагласио да је очигледно да ће у односу са Београдом приоритет власти у Приштини бити питање несталих особа и злочина почињених током рата, јер, како је рекао, не може се напредовати ако се тиме не позабавимо.

“Ти злочини су се догодили и ми их се сећамо, а ово ће бити приоритет у разговорима са Србијом”, рекао је Курти у Великој Круши код Ораховца, након одавања почасти убијеним Албанцима током сукоба на Косову.

Медији на албанском су пренели да је Курти рекао да “неће бити дијалога где ће слушати старе захтеве Србије, али да ће бите дијалога где ће постављати захтеве за правдом”.

Према његовим речима, “недостаје правда за злочине које је починила Србија”.

“Наша институционална обавеза је да се са будућим Институтом за злочине почињене током рата и са активирањем Специјалног тужилаштва и правосудног система уопште, максимално ангажујемо како бисмо постигли да зацелимо ратне ране разјашњавајуцћи судбину несталих и доносецћи правду која мора да осуди и казни ратне злочинце”, заључио је Курти.

Подели на: