Најновије вести

Курти: Одлука ЕУ није подстицајна за дијалог Београда и Приштине

Одлука Европске уније да не започне преговоре о приступању Северне Македоније и Албаније негативно ће утицати на могућност постизања споразума између Београда и Приштине, рекао је за “Гардијан” кандидат за косовског премијера Аљбин Курти.

 

Лидер покрета “Самоопредељење” Аљбин Курти сматра да ће без извесне перспективе за чланство у ЕУ, Београд имати мање подстицаја да постигне договор са Приштином.

Коментаришући одсуство одлуке о отварању преговора са Северном Македонијом и албанијом, Курти је истакао да реформе унутар Европске уније и проширење морају ићи руку под руку.

“Европска унија је важан историјски пројекат и ниједан човек не може бити његов аутор, режирајући га или водећи. Видели смо више пута да се ситуација на Балкану погорша сваки пут када Жан Клод Јункер каже да неће бити даљег ширења Уније”, нагласио је Курти.

Аљбин Курти је рекао да ће укинути таксе на српску робу “само ако Београд предузме реципрочне мере које ће омогућити слободан извоз косовске робе на територију Србије”.

Истакао је и да ће Београд морати да оконча међународну дипломатску кампању убеђивања земаља да повуку признање Косова.

“Ако желе да започну дијалог, треба одмах да зауставе ширење клевета о нашем праву на државност. Србија мора да се суочи са сопственом прошлошћу, уместо што на Косово и Албанију гледа војним двогледом. Србији је потребна интроспекција”, оценио је Курти.

Објаснио је да ће сарадњу са Србима на Косову започети разговорима са обичним људима о свакодневним проблемима и питањима, као што је пољопривреда.

Курти је нагласио да се у потпуности противи идеји разграничења и размене територија.

“Где год успоставите нову границу, са друге стране ће бити Срба и Албанаца. Само се претварају да је то могуће урадити мирним путем”, рекао је Курти.

На коментаре због заставе Албаније у седишту “Самоопредељења”, Курти је одговорио да “има важније задатке од преуређивања свог кабинета”.

Подели на: