Најновије вести

Курти званичницима ЕУ: Укидамо таксу почев од 15. марта

Косовски премијер Аљбин Курти обратио се писмима високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност Жосепу Борељу и председници ЕК Урсули фон дер Лајен, и обавестио их да од 15. марта почиње укидање таксе на српске и производе из БиХ.

 

У складу с овим залагањем, од 15. марта почећемо даукидамо таксу на робу из Србије и Босне и Херцеговине коју је наметнула претходна влада. У почетку ћемо укинути таксе за сировине. То је знак добре дипломатске воље и наше посвећености да наставимо дијалог са Србијом”, навео је Курти у писму.

Изражава наду да Београд реагује са своје стране на ову одлуку и да заузврат уклони све преостале нецаринске баријере у трговини са Приштином и оконча своју кампању против признавања Косова.

“Позивамо ЕУ и Сједињене Државе да успоставе механизме праћења и санкција како би обе стране испуниле своје обавезе у постојећим и будућим споразумима”, наводи се у саопштењу за медије канцеларије косовског премијера.

У писмима Борељу и председницу ЕК, Курти их обавештава о циљевима нове косовске владе.

“Желео бих да искористим ову прилику да поновим наду у продубљивање сарадње и интеграције наше земље у Европску унију. Хвала вам на вашој континуираној подршци Републици Косово у нашим напорима да успоставимо владавину закона, економски развој и добро управљање. Врло смо захвални насталној подршци и помоћи ЕУ и верујемо да се наш однос са ЕУ заснива на нашим заједничким вредностима “, написао је Курти.

Писмо сличне садржине Курти је пре два дана упутио и америчком председнику Доналду Трампу И државном секретару САД Мајку Помпеу.

Подели на: