уторак, 21. фебруара 2023. | 16:03
Најновије вести

Квалитетно и савремено образовање за сву децу на КиМ

Резањем славских колача и поделом пакетића најмлађима, у свим просветним установама у Косовској Митровици обележена је школска слава – парзник Светог Саве.

 

У митровичкој основној школи која носи име првог српског архиепископа – ОШ “Свети Сава”, свечаности су присуствовали и представници Канцеларије за Косово и Метохију Јелена Стојковић и Иван Вујић и председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић.
Помоћница директора Канцеларије за КиМ Јелена Стојковић честитала је славу свој деци, васпитачима, наставницима и учитељима.
– Посебно је задовољство бити овде данас и заједно одржавати ову просветитељску традицију. Канцеларија за Косово и Метохију обраћа посебну пажњу на образовање и наставићемо да улажемо, јер нам је јако велики циљ да деца на КиМ имају једно квалитетно и савремено образовање – казала је Стојковић.
Рекавши да је ова година била пуна изазова због пандемије, што је посебно утицало на образовање и на начин одржавања наставе, Стојковић је честитала наставницима и ђацима и њиховим родитељима, како је рекла, који су све то издржали и и успешно се носили са свим ситуацијама на које су наилазили.
– Канцеларија за Косово и Метохију је ту да препозна све те потребе наших ђака, наших професора и бићемо ту и даље и наставићемо да улажемо у образовање у сваком смислу, како кроз опремање тако и кроз инфраструктурне пројекте уз одржавање постојећих школских објеката, као и подизање нових – нагласила је Стојковић
Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић, осврнувши се на на пандеију ковида 19, која је утицала и да се школска слава прослави у мањем обиму, рекао је да је ситуација са ковидом пролазна али оно што је вечно то је савако 27. јануар и пут светосавски.
Он је изразио и велику захвалност просветним радницима који су се и у условима епидемије показали успешним и одговорним у спровођењу наставе и што је најбитније сачували су здравље малишана а и самог колектива.
– Ова школа је понос нашег града, што доказују разне плакете и повеље за успехе које сте забележили. Верујем да ће година која је пред нама донети нове победе, јер ова деца то заслужују. Борићемо се за свако дете на простору Косова и Метохије, пре свега у нашем граду да имају безбрижно и мирно детињство, а то залужује и сваки човек који живи на овом простору. Моменат је да покажемо чврстину и истрајност и да нам светосавки пут буде први, једини и прави – рекао је Спирић.
Директор ОШ “Свети Сава” Милорад Јовановић рекао је да је ове године обележавање скромније због епидемиолошких мера које су на снази и препорука Кризног штаба, ресорног министарства и Привременог органа Општине Косовска Митровица које све школе на Косову и Метохији, како је рекао, стриктно поштују.
Он је подсетио да су пре две године захваљујући Привременом органу Косовска Митровица урадили анекс школе.
– Ова деца су на сигурном, у топлом и имају све услове за рад. У ери дигитализације Канцеларија за КиМ преко Приврменог органа школу опремила свим дигиталним средствима, имамо довољно лаптопова, дигиталних табли, интерактивних табли, све је на услузи деци. Оно што је најбитније је да је школа пуна деце. Када видите ове наше прваке онда вам је јасно да Србија не мора да брине за своју будућност – подвукао је Јовановић
Локална самоуправа и Канцеларија за Косово и Метохију обезбедиле су вредне пакетиће за све ђаке од првог до четвртог разреда као и малишане у предшколским установама у Косовској Митровици, укупне вредности два милиона динара.
Представници Канцеларије и локалне самоуправе присуствовали су подели пакетића и у Предшколској установи “Даница Јарамаз”, где су малишани поводом празника извели и кратак програм.
Савиндан је у складу са епидемијском ситуацијом обележен и у ОШ “Бранко Радичевић” у Косовској Митровици.
– Ове године у складу са епидемиолошком ситуацијом и препорукама Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, ми славу обележавамо скромно, али пуног срца. Надам се да ћемо идуће године славу обележити онако како традионално то радимо – казао је директор ове школе Иван Запорожац.
У јутарњим часовима у У цркви Св. Димитрија служена је празнична литургија и пресечен славски колач у присуству просветара.
С.К.

 

Подели на: