Најновије вести

Лајчак ће бити Специјални представник за дијалог Београда и Приштине

Земље чланице ЕУ договориле су се да Мирослав Лајчак буде именован за Специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања на Западном Балкану, сазнаје Тањуг у Бриселу.

 

Дипломатски извори наводе да је заокружен мандат Мирослава Лајчака као Специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине и регионална питања.

“Његов основни задатак ће бити посредовање у дијалогу Београда и Приштине који се води под покровитељством ЕУ”, кажу у Бриселу.

Наводи се да је међу земљама чланицама било различитих предлога око ”ширине деловања” новог Специјалог представника.

Дипломатсики извори наводе да је Хрватска инистирала да се поред дијалога Београда и Приштине, ЕУ Специјални представник бави и регионом, односно ситуацијом у БиХ на првом месту.

Друге земље чланице указивале су на проблем преклапања мандата новог Специјалног представника са послом који врши комесар за проширење.

После више измена нацрта одлуке, дошло је до договора да се нови Специјални представник ЕУ бави ”дијалогом Београда и Приштине и другим регионалним питањима на Западном Балкану”.

Убрзаним процедурама дефинисан је и будући буџет Специјалог представника, а почетно трајање његовог мандата је одређено на годину дана односно до 31. марта 2021. године.

У Европској служби за спољне послове најављују да се “заокруживање пакета” о новом Специјалном представнику очекује у наредним данима, а њеново званично именовање почетком априла.

Бившег шефа дипломатије Словачке на место ЕУ Специјалног представника за дијалог Београда и Приштине предложио је шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел.

Како је реч о специјалном представнику, а не изасланику, око његовог мандата морају да се сложе све државе чланице ЕУ.

Подели на: