Најновије вести

Лајчак и саветници Шолца и Макрона разговарали са Куртијем, вечерас са Вучићем

Изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и саветници председника Немачке Олафа Шолца и Француске Емануела Макрона разговарали су у Приштини са премијером Аљбином Куртијем како даље у дијалогу.

 

 

Мирослав Лајчак је медијима, након двоипосатног састанка, рекао да не може да износи више детаља, јер ће данас разговарати и са председником Србије Александром Вучићем у Београду.

Лајчак и саветници Шолца и Макрона разговарали са Куртијем, вечерас са Вучићем
Лајчак и саветници Шолца и Макрона разговарали са Куртијем, вечерас са Вучићем
“Разговарали смо о дијалогу и о томе како да померимо процес. То је била исцрпна и важна дискусија и верујем да разумете да не можемо да износимо детаље, јер ћемо данас исте разговоре имати и са председником Србије Александром Вучићем”, рекао је Лајчак.

Сусретом у Приштини Лајчак, Јенс Плетнер и Емануел Бон завршили су један део своје данашње мисије, а други део очекује их у Београду.

Шолц и Макрон недавно су именовали своје саветнике Плетнера и Бона да пруже директну подршку Лајчаку у дијалогу Београда и Приштине.

“Недавне тензије су показале да су конструктивни кораци напред хитно потребни, како на практичном, тако и на политичком нивоу. Стога смо задужили наше саветнике за спољну и безбедносну политику, Јенса Плетнера и Емануела Бона, да пруже директну подршку Мирославу Лајчаку у његовим залагањима. Предлажемо да наши саветници, заједно са Мирославом Лајчаком, посете Косово и Србију, како би истражили могућности да се процес брзо покрене напред”, навели су Мокрон и Шолц, у заједничком писму Вучићу и Куртију 4. септембра.

Подели на: