Најновије вести

Лидери иницијативе “Отворени Балкан”: Тражићемо заједно помоћ од ЕУ за куповину струје

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је иницијатива “Отворени Балкан” донела наду у овај простор који је увек био преоптерећен трвењима и сукобима, а да је сада дошло време да сарађујемо. Указао је да ћемо заједно као Западни Балкан тражити помоћ ЕУ за куповину недостајуће количине електричне енергије. Хајде да отварамо Балкан, да гледамо испред себе, да зближавамо људе и да им омогућимо да се боље разумеју, нагласио је албански премијер Еди Рама. Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски истакао је да су наше државе и владе солидарне и спремне да се заједно позабаве кризом и тешком зимом која нам предстоји.

 

 

Обраћање Александра Вучића, Едија Раме, Димитра Ковачевског, Зорана Тегелтије и Дритана Абазовића

Вучић: На европском смо путу, али нећемо себи да сечемо ногу
На питање новинара албанске телевизије Кљан, зашто су самиту присуствовали и министри Турске и Мађарске, ако се за Отворени Балкан каже да је инцијатива која треба да убрза европске интеграције, и да ли јој ове две земље штете Вучић је рекао да се не треба одрећи пријатељства тих земаља због нечега што је неко обећао.

“Да се одрекнемо пријатељства са Турском која има 90 милиона становника или са Мађарском која помаже око гаса и свега што смо тражили”, упитао је Вучић наводећи да смо на европском путу, али да због тога не треба себи да “сечемо ногу”.

Додао је и да је задатак три земље тежак – да зиму презиме и да струје имају сви, укључујући и Приштину.

Вучић је напоменуо да су на самит позвани и министри Грчке и Италије, али да нису могли да дођу, при чему је Италија послала свог амбасадора, а да за разлоге Грчке не зна.

Када је реч о Европској унији Вучић је рекао да је Србија на европском путу, али да за њега данашњи самит није мање важан, рецимо од заседања Европског савета.

“Ово је најважнији састанак, за нас не постоји нико важнији, ово је састанак са комшијама са којима живимо и који једни другима морамо да помогнемо. Јуче смо показали да умемо да будемо бољи од већине света”, истакао је Вучић.

Он је захвалио представнику ЕУ Емануелу Жиофреу што присуствује самиту и позвао ЕУ да цео Западни Балкан ставе у свој пројекат помоћи земљама које плаћају скупу елктричну енергију преко зиме.

“Макар 10 посто добили била би огромна помоћ ЕУ и унапред им захваљујем”, рекао је Вучић.

Вучић и Рама о Абазовићу
Председник Србије Александар Вучић захвалио је црногорском премијеру Дритану Абазовићу, који је као гост присуствовао данашњем Самиту “Отвореног Балкана”, на томе што је, каже, имао храбрости да доноси тешке одлуке.

“За 100 дана владе Дритана Абазовића, он може да каже више него његови претходници за читаву деценију. И, ми остали се трудимо да оставимо дела иза себе. Зато ћемо да радимо, да ли је идеално, да ли све иде лако – наравно да не. Али, не верујем да је то било ко у почетку и очекивао”, рекао је Вучић.

На то је албански премијер Еди Рама, упитао да ли може и он нешто да каже о Дритану, на шта је Вучић уз осмех констатовао да је “то тако када имате три домаћина”.

Рама је, на чињеницу да је Абазовић премијер у техничком мандату, будући да је његовој влади недавно у скупштини изгласано неповерење, приметио да је видео неколико премијера који су остали у свом мандату више него кад су тек започели мандат.

“Он ће да обори рекорд у овоме… и сигуран сам да ће, како време буде пролазило, људи да жале што су га избацивали, јер лакше би га се отарасили да то нису радили”, рекао је делимично у шали Рама.

Ковачевски за гасни интерконектор између Северне Македоније и Србије
Димитар Ковачевски одговарао је на питања новинара која ће то бити гасна рута између Србије и Северне Македоније, затим у вези са проналаском резерви гаса и нафте у Албанији и како ће Отворени Балкан помоћи земљама чланицама када је реч о енегетици.

“Ако будемо имали вишка у производњи струје, понудићемо Србији и Албанији. Србија има гас, али није направљен гасни интерконектор између две земље и то морамо да урадимо средњерочно”, истакао је Ковачевски.

Додао је да је најквалитетнији угаљ из Албаније и Грчке, али да је пре коштао 43 евра по тони, док је сада више од 90 евра, као и да је транспорт поскупео.

Поручио је да треба да се изгради и гасовод између Солуна и Северне Македоније.

Додао је да у Северној Македонији праве соларне паркове и да су понудили Србији и Албанији да то буде регионални пројекат.

Премијер Албаније Еди Рама је потврдио је да постоји налазиште нафте и гаса у југоисточној Албанији и да се тек сада обављају анализе и процене колико тога ће моћи да се експлоатише пошто је на великој дубини.

Додаје да је Албанија ослоњена на хидро потенцијале у производњи струје, а Србија више на угаљ.

“По питању гаса, Албанија има историјску могућност да прође озбиљну трансформацију луке Валона и сада је у току пројекат за трансформацију енергију и да ту луку претвори у ЛНГ терминал”, рекао је Рама и додао да би струја могла да се производи и путем транформације гаса на улазу у тај терминал.

Абазовић: Морамо да се држимо заједно
Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић рекао је да су данас разговарали о ономе што су велики проблеми са којима се све земље суочавају.

“Данас смо морали о темама које се односе на врло непредвидиву јесен, зиму, а вероватно и пролеће 2023. године”, рекао је Абазовић.

Указао је да је ово доказ да иницијатива “Отворени Балкан” функционише.

“Честитам на свим споразумима које су три земље потписале и желим да кажем да смо на састанку који се тицао кризне групе везане за пре свега безбедност хране и енергената, да смо тражили да и Црна Гора делегира свог члана и ја узимам обавезу да на наредној седници Владе то и урадимо”, поручио је Абазовић.

Указао је да је захвалан Вучићу, Рами и Ковачевском што су то прихватили, без обзира што Црна Гора није пунопораван члан “Отвореног Балкана”.

“И то говори о једном добром духу који влада између ових људи. Морамо да идемо путем сарадње, морамо да бирамо најбоља решења за наше грађане и морамо да се држимо заједно”, нагласио је Абазовић.

Навео је да је то била најважнија порука и скупа у Охриду, али и овог данас.

“Све остало може да буде ситна калкулација, ситно политиканство, стварање раздора међу људима, међу грађанима, међу националним, етничким, верским скупинама… Све оно што смо видели у прошлости, мислим да овакве иницијативе шаљу другачију поруку”, закључио је Абазовић.

Уз захвалност свима, додао је да се нада да ће се сви на неком сличном скупу ускоро срести у Црној Гори.

Тегелтија: Привредници БиХ су у “Отвореном Балкану” колико год политичари желели да то блокирају
Председавајући Већа министара БиХ Зоран Тегелтија истакао је да је срећан што је сведочио потписивању споразума и видео како изгледа када земље заједнички реше проблем снабдевања основним заједничким намирницама.
“Ове земље неће интересовати да ли су неке луке отворене или нису, имају своје ланце снабдевања. Јако сам тужан што уз министра Недимовића и његове колеге из Албаније и Северне Македоније није био и министар Кошарац да потпише тај исти споразум који је БиХ једнако потребан као што је потребан овим земљама”, додао је Тегелтија.

Захвалио је Србији што је осигурала снабдевање основним животним намирницама БиХ.

“Ја се надам да и поред тога што БиХ није потписала овај споразум, да ће Србија наставити и омогућити редовно снабдевање основним животним намирницама Босне и Херцеговине”, нагласио је Тегелтија.

Привредници БиХ су у “Отвореном Балкану” колико год политичари желели да то блокирају, поручује он.

“Они су и на Сајму вина ових дана и имају шта да покажу, на многим другим сајмовима који се одржавају и биће и даље на тим сајмовима”, додао је.

Каже да у Београд стиже парадајз из Албаније, а да се у Семберији производи одличан парадајз.

“Семберија је једва стотињак километара удаљена од Београда а Тирана 700, а та роба ће сада брже стизати из Албаније него из Семберије, зато што ће наши камиони стајати на границама. Они који блокирају то они не чекају на границама, они немају тај проблем, проблем имају они који производе”, поручује Тегелтија.

Захвалио се за, како каже, отворена врата Према БиХ и Црној Гори.

“Ја ћу наставити да понављам причу колико је ‘Отворен Балкан’ важан за пословну заједницу и грађане БиХ. Надам се да ћу у томе имати успеха”, закључио је Тегелтија.

Ковачевски: Наше државе су солидарне и спремне да се заједно позабаве кризом
Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски рекао је да је ово јако битан дан за Балкан.

“Овде смо сви заједно да пошаљемо поруку да су наше државе и владе солидарне и спремне да се заједно позабавимо кризом и тешком зимом која нам предстоји. Боље је да то преживимо заједно него подељени, како би покушали као добри суседи да сачувамо стандард својих грађана. Природно је да се окренемо онима који су нам најближи, и да помогнемо једни другима први како би обезбедили основне намирнице, слободан проток без ограничења”, рекао је Ковачевски.

Премијер Северне Македоније је рекао да његова земља већ дуже ради на повећању производње хране, а сада гледају и шире, на цео регион како би решавали егзистенцијалне проблеме.

“Учинили смо прави корак у правом тренутку, бавећи се заједничким проблемима. Спојили смо потенцијал за развој наших привреда и то је показао и овај сајам. Због тога желим да захвалим свима који су учествиали, посебно нашим домаћинима из Србије који су омогућили да се ово догоди у Београду”, рекоа је Ковачевски.

Премијер Северне Македоније је рекао и да су се три земље сложиле о сарадњи када је реч о енергетици.

“Немогуће је да то учинимо појединачно али радећи заједно дугорочно ћемо обезбедити много брже и много пре, и на обновљивим видовима енергије. Већ смо закључили уговор на тему заштите од природних непогода што ће скратити време укључивања заједничких снага, затим ту је заједничко улагање у филмску индсутрију. Понуда на глобалном тржишту чини нас конкурентнијим када бисмо наступали заједно, а тиме би и имали веће шансе да привучемо нове инвестиције. Због тога је повезивање региона и међусобна сарадња нешто на чему ћемо радити и убудуће”, закључио је Ковачевски.

Рама: Хајде да отварамо Балкан, да гледамо испред себе
Премијер Албаније Еди Рама рекао је да је јучерашњи дан био највећи и најбољи дан Отвореног Балкана и да постоји много ствари око којих се може сарађивати.

“Хајде да отварамо Балкан, да гледамо испред себе, да зближавамо људе да им омогућимо да се боље разумеју”, рекао је Рама.

Подсетио је на речи председника Србије Александра Вучича да ће предстојећа зима бити једна од најтежих на Балкану, и рекао да ће наше земље због Отвореног Балкана бити поштеђене.

Подсетио је да су у другим земљама представљени планови за рестрикције после 10 сати увече, што, како је рекао, значи затварање живота, само да би се уштедела енергија.

“Разговарали смо колико ће нас то коштати, да не ставимо терет на плећа наших грађана и потписали смо споразум да не дирамо цене струје за домаћинства и мала предузећа”, рекао је Рама. “Задржаћемо исту цену која је била пре него што је настала криза”, рекао је Рама.

Позвао је Европску Унију да “не понови срамотно понашање које се десило током пандемије”.

“Ми се добро сећамо које су земље биле окренуте Кини, Русији, Турској како би добиле лекове и вакцине, зато што је ЕУ била затворена само за себе”, навео је албански премијер.

Рекао је ће Тирана, Београд и Скопље затражити од ЕУ додатну финансијску подршку, што би за Албанију значило 500 милиона евра, намењених за континуирано снабдевање струјом и одржавање енергетског система.

Како је рекао земље ЕУ имају сопствене буџете и заједнички, док земље Отвореног Балкана имају само своје националне буџете и да сматра да би требало да се лидери Србије, Албаније и Северне Македоније обрате писаним путем Бриселу и другим земљама чланицама и затраже додатну финансијску подршку за буџете.

Рама је рекао да ће бити основана кровна заједничка Агенција за страна улагања Отвореног Балкана, али да ће наставити да постоје и појединачне агенције све три земље.

Истакао је да су данас потписана још три споразума и да још има много простора за сарадњу.

Вучић: Мислимо да је дошло добро време да сарађујемо
Председник Александар Вучић је изјавио да је поносан што смо данас домаћини “Отвореног Балкана”, иницијативе која је донела наду у овај простор који је увек био преоптерећен трвењима и сукобима, а у најбоља времена размимоилажењима.

“Као што Дритан рече све смо пробали, све смо покушали, само још никада нисмо успели да покушамо сарађујемо, да радимо заједно и да покушамо да урадимо све што можемо да обезбедимо бољи живот грађанима. Мислимо да је дошло добро време за то”, рекао је Вучић.

Изнео је и податке да је се у односу на прошлу годину у истом периоду само између Северне Македоније и Србије повећао број камиона за 1.033, са 7.000 на више од 8.000.

Повећана је трговинска размена са свим земљама, делимично и због виших цена, али и због укупних количина роба.

“Од 12,5 одсто до 29 одсто у завсиности са којом земљом је реч из угла Србије. То су важни подаци који говоре да наша предузећа и пољоповредници знају да је ова иницијатива од великиог интереса”, навео је Вучић.

Када је реч о кризним групама које су формиране, каже да нас чека тешка зима.

“Ко би рекао другачије не би био фер и не би говорио истину. Ми смо видели да су одређени папири из ЕУ процурили и да ће они гледати како и на који начин да помогну земљама чланицама, посебно због великог новца који се троши у куповини електричне енергије. Покушаћемо као Западни Балкан у целини да тражимо подршку и да тражимо делимичну помоћ или делимичну накнаду за куповину недостајуће количине електричне енергије”, навео је он.

Ако нам дозволе то било би веома важно и свим земљама из иницијативе “Отворени Балкан”, као и за Црну Гору и БиХ, додао је.

“Разговарали смо о свим важним пројектима енергетским, ако и о томе шта заједно морамо да чинимо, јер да имамо добру гасну конекцију са Северном Македонијом имали бисмо много мање проблема са струјом и ми и они, заједнички бисмо могли да користимо њихове гасне капацитете, али они немају гаса, а ми немамо те капацитете и сад је то проблем”, рекао је Вучић.

Указао је да Албанија има угаљ који нама недостаје, као и да много тога можемо да радимо и да сарађујемо у будућности.

“Оно што је веома важно је да било која одлука коју донесемо о забрани извоза житарица и меса, пољопривредних производа, никада се неће односити на било који земљу ‘Отвореног Балкана’. Шта год и како год имамо потребу да урадимо због несташица у свету, увек ће све оно што је доступно Србији бити и Северној Макеоднији и Албанији и обрнуто”, закључио је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније, Еди Рама и Димитар Ковачевски, председавали су Самиту у оквиру иницијативе “Отворени Балкан”.

Самит у оквиру иницијативе
Након тога, министри три земље потписали су низ споразума.

Самиту су присуствовали и председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, председавајући Већа министара БиХ Зоран Тегелтија, министри спољних послова Мађарске и Турске Петер Сијарто и Мевлут Чавушоглу.

Последњи Самит лидера “Отвореног Балкана” одржан је у јуну на Охриду, када је потписан низ билатералних споразума.

Самиту је претходило отварање првог међународног сајма вина “Винска визија Отвореног Балкана”, под покровитељством влада Србије, Северне Македоније и Албаније у оквиру иницијативе “Отворени Балкан”.

Сајам вина је окупио најбоље произвођаче вина у региону и промовише Балкан као све траженију винску и туристичку дестинацију.

Подели на: