Најновије вести

Макрон и Шолц писали и Куртију

Немачки канцелар Олаф Шолц и председник Француске Емануел Макрон послали су премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију заједничко писмо у вези са дијалогом са Београдом, исте садржине које су упутили и председнику Србије Александру Вучићу.

 

У писму Аљбину Куртију, које су Олаф Шолц и Емануел Макрон послали и председнику Вучићу, наводи се да је “за Западни Балкан од пресудног значаја потпуна нормализација односа Косова и Србије”.

“Овим писмом обраћамо вам се у кључном тренутку за безбедност на европском континенту и стабилност у региону Западног Балкана. Уверени смо да у светлу руске агресије на Украјину треба да уложимо још снажније напоре да европска перспектива постане реалност за државе Западног Балкана и да се пронађу решења за актуелне билатералне и регионалне спорове. За Западни Балкан је од пресудног значаја потпуна нормализација односа Косова и Србије”, навели су Шолц и Макрон.

Позвали су Куртија “да покаже спремност и максималну одлучност за доношење тешких одлука, које воде ка напретку дијалога који води ЕУ, између Косова и Србије”.

“Недавне тензије су показале да су хитно потребни конструктивни кораци на путу напред, на практичном и политичком нивоу”, наводи се у писму и обавештава да су задужили саветнике за спољну политику и безбедност, Јенса Плотнера и Емануела Бонеа, да директно подрже Мирослава Лајчака у његовим напорима.

“Наш предлог је да представници са Мирославом Лајчаком оду у заједничку посету Косову и Србији, како би се пронашле опције, како би се процес брзо одвијао. Веома се надамо да ће ова иницијатива имати ваше интересовање и подршку”, подвлачи се у писму Шолца и Макрона Аљбину Куртију.

Подели на: