Најновије вести

Марија у сузама испред стана у Приштини: Хоћу да се вратим с породицом, ваљда ће ме примити

Марија Новаковић, након 22 године избеглиштва, одлучила је да се са породицом врати у Приштину, у стан који је морала да напусти 1999. заједно са огромним бројем Срба који су у страху од ОВК напустили град. Успомене и емоције наврле су истог тренутка кад је из аутомобила крочила на стазу пред својом зградом. Сузе су саме кренуле.

Поново је пред узлазним вратима своје зграде, али да крочи у стан за који је вежу успомене није могла.

“Овде је била кухиња. Где је овај прозор ту је била већа трпезарија. Са друге стране је соба и то сада не можемо да видимо”, прича кроз сузе Марија.

Њен долазак и пруство више новинарских екипа привукли су пажњу станара у насељу. Срела се са комшијом Албанцем који јој је пожелео добродошлицу, али није био спреман за камере и новинаре.

“Желим да се вратим, вратим свој стан који је узурпиран и покушам да се вратим у своју фирму у којој сам радила, обданишту Ђурђевак, ако желе да ме радно ангажују. Ако се ја вратим, доћи ће и моја породица, синови, супруг и мајка јер нигде нисмо могли да нађемо себе. Били смо свуда, у Блацу, Прокупљу и Београду, тамо нисам била свој на своме и било ми је тешко да пронађем себе”, прича Марија Новаковић.

Пре 16 година, добила је решење да је стан у њеном власништву, а за то време, како наводи “узурпатор рентира њен стан”. Пре неколико месеци поново се обратила надлежнима институцијама на Косову од којх очекује одговор када ће се ослободити њен стан.

“У јуну ове године сам поднела захтев за повратак и чекам одговор. Они су ваљда јавили особи која је узурпрала стан да га ослободи и сада чекам шта даље”, испричала је Марија.

Очекује да ће је комшије Албанци добро прихватити. Сазнала је да у њеној згради станују три албанске породице које су ту живеле до 1999. године, када је њена породица напустила родни град.

“Ваљда ћу бити добро примљена, надам се да нећу имати проблема када се будем вратила. Ипак сам ту живела 24 године. Желим да будем у свом стану. Нисам хтела да продајем стан због тога да моја деца знају да имају нешто, дођу овде и имају кров над главом, јер доста је било више из једног стана у други. Овде се осећам да сам то ја”, казала је Марија.

Она се нада и позитивном одговору и поновном ангажовању од стране Предшколске установе “Ђурђевак” из Приштине која је сада измештена у Грачаницу, чији је иначе Марија била радник.

Подели на: