Најновије вести

Место председника скупштине пресудно за евентуални договор о косовској влади

Демократски савез Косова и даље инсистира да у евентуалној коалицији са покретом Самоопредељење заузме место председника скупштине, и поред тога што је на конститутивној седници парламента 26. децембра, на ту функцију изабран Глаук Коњуфца.

 

У новој понуди за формирање владајуће коалиције, према писању приштинских медија, ДСК је отворио и место председника парламента, уз захтев да им у следећој влади припадне пет од 12 министарстава и обећање из покрета Самоопредељење да ће гласати за њиховог кандидата за председника Косова, када Хашиму Тачију истекне мандат у пролеће 2021. године.

Према наводима медија, председник покрета Самоопредељење Аљбин Курти изразито је против да ревидира избор Глаука Коњуфце за председника скупштине.

Уместо тога, Самоопредељење је наводно понудило да ће подржати кандидата ДСК за косовског председника, и да ће у новој влади ДСК-у понудити пет министарстава и место првог потпредседника владе.

Представници ДСК-а и покрета Самоопредељење на трећем састанку у низу, синоћ у Приштини, нису се обраћали медијима, чак ни преко својих портпарола.

Медији у Приштини преносе да ће преговори бити настављени, што значи да се званичници двеју странака – победница избора одржаних 6. Октобра, не обазиру на рок од 48 сати за предлагање мандатара, који је косовски председник Хашим Тачи дао Аљбину Куртију 6. јануара.

Подели на: