Најновије вести

Молебан

Више хиљада људи у Косовској Митровици и Звечану на молебану за светиње и верни народ у Црној Гори

 

Више хиљада Срба окупило се данас на молебану и литијама у Звечану и Косовској Митровици, у знак подршке православној браћи и СПЦ у Црној Гори. Процењује се да је учествовало око десет хиљада људи који су пристигли из различитих крајева Косова и Метохије. Молебни канон је почео вечерњом литургијом у Храму Светог Ђорђа у Звечану у 16 часова одакле су потом кренуле литије трасом дугом око четири километра до Храма Светог Димитрија у Косовској Митровици где је одржан молебан. Молебан је служио владика рашко – призренски и косовскометохијски Теодосије са бројним свештенством.
– Црква наша светосавска вековима држи и чува наш народ. његов идентитет, културу, језик и историју. Да није цркве наше најстарије српске институције, ко зна шта би било данас са нама, након свих вихорова који су прохујали овим просторима. Без цркве били бисмо само једно племе или безоблична маса која би се одавно изгубила у светским просторима. Ипак, ево осамсто година након што је Свети Сава, први архиепископ српски добио аутокефалију наш народ иако раздељен границама, иако расејан по дијаспори, иако разједињен разним политичким партијама остаје један и јединствен – рекао је владика Теодосије.
Истиче да се архијереји, свештенство и верни народ у Црној Гори боре да очувају „нашу цркву која нас је вековима чинила оним што јесмо“ и из чијих „недара су изникли највећи синови нашега рода у Црној Гори“.
– Овде смо да дамо подршку њима, како би они очували своје светиње. Наше светиње, било оне у Црној Гори, било овде на Косову и Метохији, представљају светионике који нам у мраку показују пут ко смо, шта смо били и какви треба да останемо – казао је владика и поручио:
– Данас у овом граду који носи име по Светом Великомученику Димитрију, одавде шаљемо поруку свима да нас никакве пролазне ствари овога света не могу разјединити ни посвађати. Ако се у нечему привремено и не слажемо увек ћемо се сложити, као и наша браћа и сестре у Црној Гори, када су у питању светиње, њихов опстанак и наша црква. Зато се у Бога надамо да ће и они који владају у Црној Гори шаватити и видети да чувајући свој крсно име, светосавско предање, тиме штите оно што је најсветије и веру својих предака. То је порука коју наша црква њима свакодневно упућује и братски их позива да у миру и слози, али и у одлучности сачувамо оно чега се никада не смемо одрећи нити дати, нити продати.

У литији су заједно са грађанима поред владике и бројног свештенства учествовали председник Српске листе Горан Ракић, представници Српске листе, градоначелници српских општина, као и помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић.
С.К.

Подели на: