Најновије вести

Мурал почившим патријарху Павлу и митрополиту Амфилохију

Косовска Митровица

 

Упетак, 5. фебруара, у центру Косовске Митровице, на тргу кнеза Лазара, и на почетку улице Сутјеска, завршен је врлики мурал на згради Метохија, почившима патријарху Павлу ( 11.септембар 1914 – 15. новембар 2009) и митрополиту Црногорско-приморском Амфилохију (17.јануар 1938 – 30.октобар 2020).
Мурал су урадили за шест сати свршени академци Факулета уметноти Унивезитета из Приштине са привременим седиштем у Косовској Митровици : Вук Ђурић, Стефан Стојановић и Александар Глибетић.
-Оба лика су велике личности духовне Србије али и Србије уопште. Много су учинили за српски народ и у историји Србије ће заузимати увек значајна места као примери како се треба борити за српски народ и Србију. Њихова дела су нам била инспирација да урадимо мурал у центру Косовке Митровице, у близини споменика кнезу Лазару и руском конзулу Шчербини, – казали су аутори великог мурала патријарху Павлу и митрополиту Амфилохију.
На истој згради, али са друге стране, налазе се мурали ”Хероји са Кошара” од истих аутора као и мурал ”Одавде нема назад”.
Иначе, Косовска Митровица важи као град мурала јер су студенти овдашњег Факултета уметноси у свим деловима града урадили више од 50 мурала најразличитијег садржаја.

Текст и фотографија : Зоран Влашковић

 

Подели на: