петак, 18. јуна 2021. | 01:11

На северу КиМ излечено више од трећине заражених коронавирусом, петоро преминуло

У последња 24 часа регистрован је један новооболели, а излечена су још два пацијента од Ковида-19, саопштио је данас др Александар Антонијевић, специјалиста епидемиологије из Завода за јавно здравље у Косовској Митровици. Новооболела особа је из Звечана, а излечена лица су по једно из Косовске Митровице и Звечана.

 

На северу Косова и Метохије укупно оболелих је 87, излечена је 33 особа, док је преминуло 5 лица.

По општинама, у Косовској Митровици је 35 оболелих од Ковида-19 (12 излечених, једно лице преминуло), у Звечану 22 (13 излечено, преминуло једно лице), у Зубином Потоку 19 (четири лица излечена) и у Лепосавићу 11 (четири излечена, три пацијента преминула).

У Косовској Митровици, у Студентском центру тренутно се налази 34 пацијената, док је у КБЦ хоспитализовано 11 пацијената. У КЦ Крагујевац су два пацијента, и двоје у КБЦ “Др Драгиша Мишовић”.

На Инфективном одељењу КБЦ у Косовској Митровици, налази се једна пацијенткиња (1940.) на респиратору, која има придружене болести и у тешком је стању.

Др Антонијевић је и овом приликом апеловао на грађане да се придржавају мера заштите у циљу смањења ширења коронавируса.

– И даље молба да се придржавате препоручених мера, ношења заштитне опреме и социјалног дистанцирања. Останите у своијим домовима тако  штитите не само вас, штитите комплетно друштво и то је огромна помоћ здравственоим радницима који се боре са овим проблемом 24 сата –поручу је Антонијевић

Он је такође рекао да се особе које су биле у контакту се тестирају најраније седам дана од контакта и да је то минимално време да се вирус развије и детектује. Додаје да нису ограничени бројем тестова и да све то функционише у најбољем реду.

– Имамо довољно тестова и сви који осете било какве симпоме треба да се јаве надлежном Дому здравља, а они који нису у могућности да дођу до наших ковид амбуланти, имамо мобилне тимове који ће изаћи на терен и узети узорке. Посебно је важно да то учине старије особе, јер имамо случајеве где се клиничка слика мења у року од пола сата, што је за старију популацију посебно опасно -рекао је Антонијевић.

Он је нагласио да је сарадња Завода за јавно здравље и ковид амбуланти које раде у оквиру домова здравља, као и са Ветеринарским институтом у Краљеви и клиничко–болничким центрима у Србији веома добра.
С.К.

 

Подели на: