Најновије вести

На северу КиМ још двоје позитивних на коронавирус – по један у Лепосавићу и Зубином Потоку

На северу Косова и Метохије регистрована су још два случаја коронавируса, и то један у Лепосавићу и један у Зубином Потоку, саопштио је на данашњој конференцији епидемиолог др Александар Антонијевић, испред Завода за јавно здравље Косовска Митровица.

 

То значи да тренутно, у српским срединама на Косову и Метохији 38 људи је позитивно на коронавирус и то: 20 из К. Митровице, 10 из Звечана, четири у Лепосавићу, троје у Зубином Потоку и један у Грачаници.

Према Антонијевићевим речима на Институт за ветерину у Краљеву, јуче послато 29 узорака, а данас је узорковано 38 пацијената.

“Очекујемо и да Дом здравља у Косовској Митровици ускоро крене са узорковањем. Чекамо техничке ствари и одлуке и имамо најаву да ћемо ускоро моћи да шаљемо дневно до 60 тестова, што је сјајна вест. Завод за јавно здравље је до сада обрадио и послао 266 узорака сумњивих на Цовид19, од тога, као што сам рекао имамо 38 позитивних”, рекао је Антонијевић.

Пацијент са Косова и Метохије који је транспоротван у Клинички центар Ниш се опоравља и данас је пуштен са одељења пулмологије и биће смештен у халу Чаир. Иначе је доброг здравственог стања и без икаквих симптома.

Пацијент из КЦ Београд је отпуштен са одељења пулмологије и тренутно је у кућној изолацији 28 дана.

“Извршено је масовно тестирање одељења у КБЦ Косовска Митровица где смо имали позитивне пацијенте као и одељења која су била угрожена, јер су она приоритет и морамо пре свега да сачувамо здравствени систем како би могли у наставку да се боримо са овим проблемом”, додаје Антонијевић.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица Александар Спирић је истакао да КБЦ Косовска Митровица функционише у пуном капацитету.

“То потврђује и ново појачање које је јуче стигло у Косовску Митровицу. Стигли су угледни и признати професори са Медицинског факултета у Београду, где ће болници и Заводу за јавно здравље помоћи у даљем раду. Ситуација је под контролом”, рекао је Спирић.

Спирић је казао да је у протекла 24 часа Кризни штаб општине Косовска Митровица добио велики број позива нових волонтера али и донатора.

“Данас је у Косовској Митровици мало стабилније али то не значи да не треба да останемо опрезни. Желим да истакнем да смо у протеклих 24 часа добили доста позива од људи који су вољни да нам помогну а један од њих јесте Драган Гаго Обреновић који је донирао тону асепсола, 240 литара алкохола, 30 концентрата натријумхипохлорида, што је довољно за 6 тона дезинфекционе течности”, наводи Спирић.

“Наша политика је искључиво заснована на сузбијању Ковид19 као и на лечењу и омогућавању свих основних услова људи који морају да бораве у Студенстком центру и кућној изолацији, као и на одељењу инфектологије”, додао је он.

Спирић је још једном апеловао на грађане да поштују мере које су прописане. “Сви смо изложени ризику и данашњи дан јесте апел да шватимо озбиљност и немојте да дозволите да нас лепо време измами напоље и будемо више присутни на улицама и у парковима”, рекао је Спирић.

Управник Дома здравља у Лепосавићу Љиљана Вукадиновић наводи да је у складу са препорукама надлежних институција основана изолована јединица за репсираторна обољења.

“Дом здравља Лепосавић је у складу са препорукама надлежних институција уз координацију руководиоца Здравственог центра и свесрдну помоћ општинског центра, у старту основао изоловану јединицу за респираторна обољења која ради 24 часа континуирано. Задужене су 4 екипе које су обучене за рад са пацијентима који имају респираторне тегобе”, наводи Вукадиновић.

Додаје да је у току едукација техничара и да се ускоро очекује већи број тестираних.

“У току је едукација наших техничара где се по инструкцијама Завода за јавно здравље планира узорковање пацијената на примарном здравственом нивоу односно у домовима здравља тако да ће узорковање бити ефикасније и обухватаће више грађана”, рекла је управница Дома здравља.

Пацијент позитиван на корона вирус из Лепосавића се налази у Нишу, други је у Студенском центру у Косовској Митровици, док је трећи пацијент задржан на инфективном одељењу КБЦ-а у Косовској Митровици.

Подели на: