Најновије вести

На северу КиМ преминуле две особе од коронавируса

У српским срединама на Косову у последња 24 сата од последица заразе коронавирусом преминуле су две особе, а регистрована су и два новооболела, саопштено је данас на конференцији за медије Кризног штаба у Северној Митровици.

 

Како је речено, преминули су из Лепосавића и Звечана. Две новооболеле особе су са подручја општине Северна Митровица.

Епидемиолог др Александар Антонијевић рекао је да су два премули лица из Звечана и Лепосавића и да се ради о женској и мушкој особи.

„Пацијент из Лепосавића је жена која је више година била на дијализи, док је пацијент из Звечана са тежом клиничком сликом пребачен на даље лечење и још током транспорта је прикључен на респиратор“, рекао је Антонијевић.

Он је замолио грађане да још мало покажу стрпљење и да се придржавају прописаних мера када је у питању ограничено кретање, као и коришћење заштитне опреме приликом изласка из куће.

На питање новинара каква је сарадња са Националним институтом за јавно здравље у Приштини, Антонијевић је рекао да не постоји званична сарадња, али да су спремни да помогну.

„Нисмо остварили званичну сарадњу, али смо спремни за сваки вид помоћи једни другима, јер је ово проблем читавог света. Став свих колега је да се боримо за сваког пацијента и свима ћемо изаћи у сусрет, али нека званична сарадња није успостављена. Нису нам до сада службено тражили податке, јер да јесу добили би сигурно од нас званичне податке“, рекао је Антонијевић.

Укупан број заражених вирусом ковиђ19 у српским срединама на Косову је 82 а од тог броја 33 особе су из Северне Митровице. У овом граду од почетка пандемијске кризе регистрован је један смртни случај али и девет излечених од коронавируса.

У српским срединама на Косову излечен је укупно 21 пацијент који је био заражен новим вирусом, док је од последица ове заразе преминуло укупно пет особа.

У Звечану је до данас заражено 19 пацијената (11 излечено, један преминуо), у Зубином Потоку 19 и Лепосавићу 11 (3 преминула, 1 излечен).

У Клиничко-болничком центру у Северној Митровици лечи се 18 пацијента. У Студентском центру је смештено 30, Клиничком центру Крагујевац 4, Клиничком центру Ниш 1, КБЦ Драгиса Мишовић у Београду 2 и један пацијент се опоравља на Београдском сајму.

Подели на: