Најновије вести

Највећа сатисфакција излечен пацијент

Лекарка Ксенија Петровић се међу првима јавила да волонтира у Студентском дому у Косовској Митровици

Почетак епидемије Корона вируса, младу лекарку Ксенију Петровић затекао је код родитеља у Лепосавићу, и тако је одлучила да се пријави да добровољно волонтира и надје се од користи свом народу у овом тешком времену.
Лепосавић, 7 маја- Студије медицине завршила је у Крагујевцу , као веома добар студент, и као многи млади људи у немогућности да се запосли у струци, своју професионалну каријеру започела је на једној од клиника у Немачкој. Како је Ксенија родом из Лепосавића, дошла је у посету родитељима у овом месту и њен живот се променио. Почела је епидемија Корона вируса и у нашој земљи и , како сама каже, није се двоумила, одлучила је да се пријави да волонтира и одмах и овде да се укључи у тим за борбу против ове опаке болести која је захватила цео свет.
– Као лекар шватила сам опасност од овог вируса и знала сам да ми је сада место овде да се надјем свом народу. Пријавила сам се у Дом здравља у Лепосавићу и управница Љиљана Вукадиновић ме је веома лепо примила , шватила моју жељу да се ставим на располагање и помогнем у професионалном смислу колико могу. Упућена сам у Косовску Митровицу у Студенски дом, привремену болницу , где се лече лакши пацијенти, а радим са медицинском сестром Јелицом. Добили смо сву потребну заштитну опрему маске, рукавице, заштитне комбинезоне, каљаче и ја сам захвална целом здравственом тиму Дома здравља у Лепосавићу и Клиничком центру у Косовској Митровици јер нам је омогућио добре услове за рад, каже Ксенија.
Овај , пре свега хумани гест је и више од професионалне обавезе. За сада стопирала је посао у Немачкој и неизвесно је, како сама прича, како ће се даље ситуација одвијати и хоће ли остати овде или се вратити на клинику за Пулмологију И Инфектологију у Немачкој.
-У медјувремену расписан је конкурс за лекаре овде на који сам се јавила . У зависности од резултата тог конкурса зависи хоћу ли остати и наставити своју професиолну каријеру овде. Много је изазова, звали су ме са клинике да се вратим на посао у Немачку, али овај ангажман овде је нешто више од самог посла. У Студенском дому у Косовској Митровици могу да кажем да су услови за рад добри. Хигијена је на високом нивоу, све функционише у најбољем реду, срдачно су ме сви прихватили, пацијенти су углавном са лакшом клиничком сликом, а највећа сатисфакција ми је излечени пацијент, којег испараћамо кући. Радим двадесет четири сата,а након тога имам два дана паузе и тако редом, тако прича Ксенија о свом садашњем послу.
Много дилема је пред овом младом девојком која је жељна професионалног доказивања, али како то увек бива жвот увек режира најбољи сценаријо.
– Сада сам овде, епидемија ме затекла у месту где сам родјена и сигурна сам да сам у овом тренутку одабрала најбоље решење. Помажем свом народу и то ме испуњава. Много је предности и на једној и на другој страни. Није лак ни сам пут до Немачке, али све се издржи. Мени је пре свега потребан посао за који сам се школовала, а сада где ћу наставити да радим питање је времена, овако говори лекарка Петровић.
Љиљана Вукадиновић, управница Дома здравља у Лепосавићу каже да је Ксенија леп пример младог лекара.
– Медју првима прјавила се да добровљно волонтира, ми смо то прихватили И упутили је у Клинички центар у Косовској Митровици И распоредјена је на рад у Студенски центар. Ја само имам речи хвале за овај пре свега племенити гест и одговоран професионални приступ ове младе лекарке, истиче господја Вукадиновић.

В. Вукојевић

Подели на: