уторак, 14. фебруара 2023. | 21:35
Најновије вести

Нико од корисника није без хране

Прехрамбених намирница у народним кухињама за сада има у довољним количинама за неко време. Предузимају све неопходне мере заштите у циљу спречавања ширења коронавируса. Народна кухиња у Видању не ради јер је општина Клина у изолацији

 

Епидемија коронавируса који хара светом и односи бројне људске жртве условила је много промена у дневној рутини људи у земљама које су овим вирусом погођене. Свуда су надлежне сутруктуре увеле одређене мере заштите ради спречавања ширења вируса. Тако је и на Косову и Метохији. Ни народне кухиње нису остале по страни свега тога, већ су надлежни у њима одмах кренули са предузимањем одговарајућих корака у правцу спречавања коронавируса. – Понашамо се у складу са новоносталим околностима. Предузели смо мере и кораке на плану заштите од ширења коронавируса, али истовремено с пуним ангажовањем бринемо да ниједан од наших корисника, а има их преко 2.000, не остане гладан и ускраћен за храну пре свега – рекла је у изјави за „Јединство“ координатор епархијске организације „Мајка девет Југовића“, Светлана Стевић. Ова организација координира рад шест народних кухиња, од којих је прва основана пре око 20 година. Према речима Стевићеве, када је на Косову и Метохији уведен полицијски час у трајању од 10 до 16 часова, Народне кухиње су кренуле са дистрибуцијом хлеба и конзервиране хране корисницима у времену од шест до 10 часова пре подне. Она је том приликом најавила да ће током викенда оним корисницима који могу да сами кувају храну бити озбезбеђене одређене намирнице, као што су кромпир, пасуљ и остало, док ће се за оне кориснике који нису то у могућности да раде бити обезбеђивани топли оброци, уколико полицијски час у поменутом термину не буде промењен.

– За сада намирница имамо довољно, укључујући и брашно. Очекујемо да нам одређена количина брашна стигне из Централне Србије ових дана – казала је у изјави за наш лист, Светлана Стевић. Према речима Стевићеве, народна кухиња у метохијском селу Видању обуставила је рад, јер је општина Клина у изолацији због присуства коронавируса.

– Међутим, о нашим корисницима који живе тамо брину се надлежни у Осојану, а према сазнањима које имам посебно су на том плану ангажовани људи из тамошњег Дома здравља – каже Светлана Стевић. Када су у питању заштитне маске и рукавице као и дезинфекциона средства, недавно је народним кухињама део ове опреме дониран од стране КБЦ „Приштина“, дислоцираног у Грачаници. – Они су нам дали нешто од тих средства, а нешто смо сами купили – каже Светлана Стевић.
Како наводи, што се тиче рада мини фарми говеда, живине, коза и оваца које делују при народним кухињма, оне за сада раде несметано, такође уз примену одређених мера заштите од ширења коронавируса. – Један од проблема који и ми примећујемо на терену, а присутан је и међу нашим корисницима, којих је преко 2.000 и међу којима има доста старих лица, јесте страх од могућег обољења од коронавируса и питање где ће се лечити? – додаје Стевићева. Додајмо да су представници Народних кухиња протекле седмице поделили основне животне намирнице и хигијенска средства у сарадњи са општином Ново Брдо, једном броју социјално угрожених ромских породица у селу Бостану. С. Ивковић

Подели на: