Најновије вести

Нова понуда Самопредељења за формирање владе

Из покрета Самоопредељење Аљбина Куртија Демократском савезу понуђено је да у будућој косовској влади руководи са шест министарстава и да има право да кандидује особу за будућег председника, када Хашиму Тачију истекне мандат у пролеће 2021.године.

 

Tо се наводи у најновијој понуди Аљбина Куртија Демократском савезу упућеној синоћ, преносе приштински медији.

Курти је предложио повећање броја министарстава са 12 на 14. ДСК би имао шест министарстава, Самоопредељење пет, док ће мањине имати три.

Понуда детаљно описује све позиције које би свака странка имала.

“Премијер, председник скупштине, други потпредседник владе, потпредседник скупштине, пет министарстава би припали Самоопредељењу”, пише у предлогу.

Демократском савезу је понуђено место првог заменика премијера, првог заменика председника парламента, шест министарстава и два заменика министара више од Самоопредељења.

Самоопредељење се слаже да ДСК треба да предложи кандидата за председника који испуњава све услове и све уставне критеријуме.

“Ако из било ког разлога председник не буде изабран, ДСК ће преузети додатно министарство”, каже се у предлогу.

Лидери Самоопредељења и ДСК – странака победница на изборима одржаним 6. Октобра, дуже од три месеца не могу да се договоре око формирања следеће косовске владе.

Подела функција у новом сазиву централних институција – скупштини и влади највећи је проблем у постизању коалиционог споразума.

Последњи сусрет Курти и Мустафа имали су прошле недеље. Од тада су једни другима упућивали предлоге како би функционисала будућа влада.

Подели на: