Најновије вести

Нова рунда дијалога главних преговарача Београда и Приштине 16. новембра у Бриселу

Портпарол ЕУ, Петер Стано, потврдио је за Тањуг да ће се 16. новембра у Бриселу одржати нова рунда дијалога главних преговарача Београда и Приштине, Петра Петковића и Бесника Бислимија. “Стране ће наставити разговоре о имплементацији раније постигнутих споразума, отвореним питањима и путу напред”, поручио је Стано.

 

 

Петер Стано није могао да потврди када ће се одржати следећи састанак дијалога на највишем политичком нивоу.

Истовремено, из ЕУ нису желели да конкретизују агенду предстојећег састанка главних преговарача Београда и Приштине.

Након последњег састанка преговарача, одржаног 29. и 30. септембра у Бриселу, поред договора о деесакалацији и повратку слободе кретања на административним прелазима између Централне Србије и КиМ, ЕУ се обавезала да ће се као главни посредник “позабавити отвореним питањима која произлазе из Бриселског споразума”, при чему ће “обе стране имати приоритет на једном од следећих састанака главних преговарача”.

“Примио сам к знању забринутост коју је београдска страна изнела у вези са непровођењем Асоцијације/Заједнице општина са већинским српским становништвом (ЗСО) и недостатком Већа са већином косовских Срба у Апелационом суду у недавним судским поступцима”, поручио је тада специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак.

Очкивање Београда јесте да питање формирање ЗСО буде следећа тема на столу у Бриселу.

ЕУ је пред овај састанак још једном подсетила највише званичнике у Приштини да се сви договори постигнути у оквиру дијалога Београда и Приштине, укључујући и формирање Заједнице српских општина, примене на терену.

Поводом изјава премијера привремних косовских институција, Аљбина Куртија, да Приштина неће формирати ЗСО, Петер Стано је поручио је ЕУ “јасна у својим позицијама” када је реч о примени договореног у дијалогу.

“Морамо учинити све да се договорено и примени”, поручио је Стано.

 

Подели на: