Најновије вести

Нови коронавирус – како да се заштитите?

 Често перите руке сапуном и водом (у трајању од најмање 20 секунди) или користите средство за дезинфекцију на бази 70% алкохола. „Алкохол где ставите, ту коронавирус не расте” – изјављују политичари и лекари из Србије.

 

Ако кашљете или кијате прекријте уста и нос надлактицом или папирном марамицом. Марамицу одмах баците у канту за отпатке са поклопцем и оперите руке. Често проветравајте просторије у којима боравите. Избегавајте окупљања са већим бројем људи у затвореном простору. Избегавајте блиски контакт са особама које имају повишену температуру, кијају и/или кашљу. Избегавајте поздрављање руковањеми љубљењем, а са саговорницима одржавајте раздаљину од најмање једног метра.

Не узимајте антибиотике на своју руку

Маску користите само ако кијате и кашљете или уколико негујете болесне. Још увек се не зна тачно како се преноси коронавирус са особе на особу. Међутим, слични вируси се шире путем капљица, попут оних који настају када заражена особа кашље или кине. Корона вирус се шири капљичним путем – када заражена особа кашље и избацује капљице у ваздух. Те капљице онда здрава особа може да удахне. Особа може да са зарази ако додирне површину на коју је пала капљица, а затим пипне очи, нос или уста. Дакле, људи би требало да кашљу у марамице, да не додирују лице рукама ако их нису опрали и да избегавају блиски контакт са зараженим особама. Маске за лице не нуде ефективну заштиту, тврде медицински стручњаци.

Какви су симптоми?

Корона вирус напада плућа, а први симптоми су температура, суви кашаљ и проблеми са дисањем. Потребно је пет дана да симптоми почну да се показују, саопштили су научници, али код неких људи тај период траје и дуже. Период инкубације вируса најчешће траје до 14 дана, наводи Светска здравствена организација (СЗО). У неким случајевима може да буде до 24 дана. Ови симптоми не значе нужно да сте оболели од коронавируса. Слично се манифестују и други, много чешћи вируси, попут прехладе и грипа. Највеће шансе да заражена особа пренесе вирус је управо период када се манифестују симптоми, али постоје и научна мишљења која указују да се вирус шири и пре него што се те особе разболе. У раној фази, симптоми коронавируса могу да личе на почетак прехладе или грипа. У тежим случајевима, може довести до упале плућа, тешког акутног респираторног синдрома, отказивања органа и смрти. Вероватније је да ће се појавити тежи симптоми код старијих људи и особа које већ имају болести попут астме и дијабетеса или кардиоваскуларних болести. Зато је важно кијати и кашљати у марамице. Избегавајте да додирујете лице неопраним рукама, али и да будете у блиском контакту са зараженим људима.

Које кораке треба да предузмем?

Сви грађани Србије, а пре свега они који су боравили у ризичним подручјима,неопходне информацијемогу да добију путем броја 064/8945-235. Информације о ситуацији у Србији можете пратити на сајту који је покренуло министарство здравља: цовид19.рс. Подаци на сајту се ажурирају два пута дневно – у 8 и 18 часова. Симптоми попут повишене температуре и отежаног дисања, не морају да указују на коронавирус. Размислите да ли сте били у контакту са неким ко до долази из угрожених подручја – попут Италије, Кине или Јужне Кореје. На сајту Министарства здравља наводе да је коронавирус и грип могуће разликовати. „Колико год били слични, грип и корона се баш у температури и разликују. Док грип наступа нагло и температура одмах скочи и буде висока, корона се постепено развија, температура је у почетку благо повишена и полако расте, као и остали симптоми”, пише на сајту. Уколико ипак мислите да сте се заразили коронавирусом, позовите неки од бројева телефона које је препоручило Министарство здравља. 0648945235 – број Министарства здравља. 011 2684566 – Институт за јавно здравље „Батут” Завод за јавно здравље надлежан за подручје у коме живите (списак завода и бројева телефона на сајту Министарства здравља)

Да ли могу да се тестирам?

Доктори ће одлучити има ли потребе да се тестирате. Тестирање се обавља у националној референтној лабораторији Института Торлак. „Ти тестови су бесплатни и поуздани”, речено је раније из Министарства здравља за ББЦ на српском. Председник Србије Александар Вучић је у суботу на конференцији рекао да има довољно тестова за коронавирус, и да засад приватне клинике неће бити укључене у тај процес.

Колико брзо се шири вирус?

Стотине нових случајева се региструје сваког дана широм света. Ипак, верује се да здравствене агенције можда нису ни свесне многих случајева. Припремила М. С.

Подели на: