Најновије вести

НВО “Женско право” охрабрује пријаву насиља

Због новонасталих околности које је изазвала пандемија КОВИД 19, Српкиње на северу Косова додатно су изложене насиљу у породици, док истовремено имају ограничен приступ услугама, саопштила је НВО “Женско право”.

 

Такође, будући да је и насилник у ово време у кући, постоји страх од још тежег облика насиља, што ограничава многе жене да потраже помоћ. Пошто на северу Косова не постоји прихватилиште за жене жртве породичног насиља, НВО “Женско право” иницирало је успостављање протокола за збрињавање жртава и њихове деце из окружења где су злостављани” наводи се у саопштењу.

У оквиру протокола, НВО “Женско право” пружа прихватилиште за жртве породичног насиља и децу сведоке до 24 сата. У том периоду са полицијом ће се направити индивидуални безбедносни план и организаовати пребачај у сигурну кућу “Женски инклузивни центар”.

“Пракса је показала како је пријављивање насиља у току пандемије КОВИД 19 повећано у свету, али и на Косову, што није случај на северу Косова, а наша организација покренула је кампању са информацијама где жртве могу да се јаве, у циљу охрабривања пријављивања насиља” закључује се у саопштењу.

Подели на: